Novela zakona o nalezljivih boleznih prinaša nadzor nad karanteno na domu, v primeru prekrška sledijo globe

Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Ta ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, je danes pojasnila v. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. To je še posebej pomembno v luči novih različic koronavirusa, je dodala.

Pojav novih, bolj agresivnih različic, predstavlja še večje tveganje za prenos novega koronavirusa, je dejala uvodoma in dodala, da je za omejitev prenosa virusa “izjemno pomembno tudi, da res ostanemo doma, v izolaciji, ob vsakem simptomu, ki kaže na covid-19 in dosledno upoštevamo karanteno na domu, kadar smo bili v stiku z okuženo osebo ali prihajamo iz ogroženega območja.”

Kot je pojasnila Vesna Kerstin Petrič “karantena na domu pomeni, da se oseba osami na naslovu bivanja in omeji stike na tiste osebe, s katerimi živi, za obdobje desetih dni.”

Vlada je včeraj sprejela predlog spremembe zakona o nalezljivih boleznih, ki ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, v katero je bil posameznik napoten s strani NIJZ-ja kot visoko tvegan stik ali pa ga je v karanteno napotila policija ob prehodu meje. Vsakega napotenega v karanteno lahko obišče zdravstveni inšpektor in ugotavlja, ali je oseba res doma in se drži navodil. Če se ne drži, gre za prekršek in sledijo globe, ki bodo znašale od 400 do 4000 evrov. Zaposleni bodo na podlagi potrdila dobili nadomestilo dohodka zaradi karanten, je še pojasnila v.d. generalne direktorice.

Glede izplačil nadomestil za karanteno pa je razložila, da ni nobenih sprememb. “Izplačila se glede na razlog napotitve v karanteno ne razlikujejo. Vse ostaja isto kot pred tem,” je pojasnila.

Pri tem je dodala, da je bilo upoštovanje karantene na domu že do sedaj obvezno in večina je to spoštovala. Inšpektorji pa bodo zdaj to preverjali, da bo ukrep še bolj dosledno upoštevan. Tukaj je izpostavila predvsem karanetno po prihodu iz ogroženih držav, kjer so razširjene nove različice.

“Vsi si želimo, da bi s testiranjem, cepljenjem in upoštevanjem vseh ostalih preventivnih ukrepov, tudi karantene na domu, omogočili čim bolj normalno življenje v prihodnih mesecih in dodatne sprostitve,” je povedala.
 

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije