Novartis v prvem četrtletju z nižjim dobičkom

Švicarski farmacevtski velikan Novartis je v prvem četrtletju zabeležil dve milijardi dolarjev (1,7 milijarde evrov) čistega dobička, kar je pet odstotkov manj kot v prvem lanskem četrtletju. Prihodki so medtem zrasli za en odstotek na 12,4 milijarde dolarjev, Novartisovo poslovno poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.
LEK

Poslovanje Novartisa, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je v prvem četrtletju spodbujala predvsem dobra prodaja njihovih najbolj prepoznavnih zdravil, po drugi strani pa so ga zaradi vse ostrešje konkurence bremenile nižje cene generičnih zdravil.

Kot izpostavlja AFP, je Novartis kljub temu uspel dvigniti prihodke od prodaje v primerjavi s prvim četrtletjem lani, ko so bolnišnice pred izbruhom pandemije covida-19 že kopičile zaloge.

V farmacevtskem velikanu so izpostavili tudi nizko povpraševanje po zdravilih proti kašlju. Letošnje leto je namreč prineslo zgodovinsko nizko sezono prehladov.

“Ne glede na vse pričakujemo, da se bo poslovanje po zahtevnem četrtletju v bližnji prihodnosti stabiliziralo,” je ob objavi rezultatov povedal izvršni direktor Vas Narasimhan.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.