Search
Close this search box.

Novartis v četrtletju s skoraj polovico nižjim dobičkom

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je v drugem četrtletju zabeležil 1,7 milijarde dolarjev (1,66 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 41 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki so medtem nazadovali za odstotek na 12,8 milijarde dolarjev (12,53 milijarde evrov).

Dobiček iz poslovanja farmacevtskega koncerna je nazadoval za 36 odstotkov na 2,2 milijarde dolarjev (2,15 milijarde evrov), Novartisovo poslovno poročilo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Novartisu slabši poslovni izid pripisujejo enkratnim stroškom in prestrukturiranju. Skupina je namreč zgodaj aprila napovedala prestrukturiranje svojega poslovanja v smeri poenostavitve, pri čemer naj bi število zaposlenih po svetu zmanjšala za okoli 8000.

Ne glede na slabši dobiček in prihodke je vodstvo potrdilo poslovne cilje za celotno leto, rast prvega in drugega naj bi beležili v enomestnih številkah.

Sicer pa je prodajo v drugem četrtletju spodbujalo predvsem povpraševanje po zdravilih Entresto (zdravljenje srčnega popuščanja), Kesimpta (zdravljenje multiple skleroze) in Cosentyx (zdravljenje artritisa).

Dogodki