Search
Close this search box.

Novartis namerava oddeliti Sandoz 

Farmacevtski koncern Novartis, pod okrilje katerega poleg Sandoza sodi tudi slovenski Lek, namerava Sandoz oddeliti v ločeno samostojno podjetje, so danes sporočili iz Novartisa. S tem želijo pri Novartisu ustvariti vodilno evropsko podjetje za generična zdravila ter bolj osredotočen Novartis. Posel naj bi bil zaključen v drugi polovici leta 2023.

Iz Novartisa so oktobra lani sporočili, da začenjajo strateški pregled enote Sandoz. Ta je vključeval preverbo vseh možnosti, od ohranitve posla do ločitve.

“V strateškem pregledu smo preučili vse možnosti za Sandoz in ugotovili, da je 100-odstotna izčlenitev v najboljšem interesu delničarjev,” je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik upravnega odbora družbe Novartis Joerg Reinhardt. Odcepitev bi Novartisovim delničarjev omogočila, da izkoristijo morebitne prihodnje uspehe bolj osredotočenega Novartisa in samostojnega Sandoza, je ocenil.

S Sandozovo odcepitvijo želijo pri Novartisu ustvariti vodilno evropsko podjetje za generična zdravila in vodilno svetovno podjetje na področju podobnih bioloških zdravil, so pojasnili.

Novartis za Sandoz do zdaj še ni prejel nobene formalno zavezujoče ponudbe. Če bi se kakšna “zelo privlačna ponudba” pojavila, bi jo temeljito preučili, je v konferenčnem klicu z analitiki po poročanju Reutersa povedal izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan. Po njegovih zagotovilih na odločitev za izločitev Sandoza ni vplivala prejšnji teden sprejeta zakonska reforma cen zdravil v ZDA, s katero bodo omejili naraščajoče stroške zdravil.

Po mnenju analitikov odločitev za odcepitev Sandoza glede na slabe tržne razmere na trgu generičnih zdravil ne preseneča. Sandozu je prodaja v Evropi lani upadla za dva odstotka, medtem ko je bila v ZDA nižja za 15 odstotkov. Na zmanjšano povpraševanje je vplivala tudi pandemija covida-19.

Napovedi za naprej ostajajo spodbudne. Iz Novartisa so julija sporočili, da bo Sandozov dobiček letos najverjetneje stabilen, predvsem zaradi rasti na evropskem trgu. Narasimhan prav tako napoveduje ponoven dvig rasti prodaje v ZDA v luči odobritve prodaje novih bioloških zdravil prihodnje leto.

Novartis je Sandoz poskušal osamosvojiti že leta 2018, a je bil posel v vrednosti 900 milijonov dolarjev z indijsko družbo Aurobindo Pharma v nasprotju s pravili konkurence, so še spomnili pri Reutersu.

Samostojni Sandoz bo imel po trenutnih načrtih sedež v Švici in bo kotiral na švicarski borzi SIX. Sandoz je lani ustvaril 9,6 milijarde dolarjev prihodkov, prisoten pa je na več kot 100 trgih.

Novartisova odločitev pa bo vplivala tudi na zaposlene v Sloveniji. Na vprašanje o poteku postopkov ugotavljanja presežnih delavcev so v Leku za STA odgovorili, da bodo podrobnosti o nameravani oddelitvi Sandoza in njenem vplivu na poslovanje v Sloveniji na voljo pozneje.

Dogodki