Search
Close this search box.

Novartis lani v Sloveniji z rekordnimi naložbami

Švicarski farmacevt Novartis je lani v Sloveniji investiral rekordnih 346 milijonov evrov, med drugim v gradnjo objekta za aseptične proizvodne zmogljivosti v Ljubljani in vzpostavitev Centra za razvoj bioloških zdravil v Mengšu. Ob koncu leta je v Sloveniji zaposloval okoli 5800 ljudi, skoraj sedem odstotkov več kot leto prej.

Novartis v Sloveniji, v okviru katerega delujejo družbe Lek, Sandoz in slovenska podružnica Novartis Pharma Services, je kljub zaostrenim gospodarskim razmeram ohranil vodilni položaj na slovenskem farmacevtskem trgu,” so zapisali v današnjem sporočilu.

Lani so nadaljevali z vlaganji v povečanje proizvodnih zmogljivosti in obnovo obstoječih za doseganje večje produktivnosti, prilagajanje potrebam na trgu in regulatornim zahtevam ter zagotovitev novih razvojnih zmogljivosti.

Začeli so graditi nov objekt za proizvodnjo aseptičnih izdelkov – vial in injekcijskih brizg. Med naložbami je tudi 110 milijonov dolarjev vreden nov Center za razvoj bioloških zdravil v Mengšu, ki bo omogočil nove razvojne zmogljivosti, vključno s klinično proizvodnjo za podporo zgodnjim fazam kliničnih preskušanj.

Velik del naložb, dodajajo, je bil namenjen krepitvi razvojnih in proizvodnih zmogljivosti v smeri večje digitalizacije in avtomatizacije ter posodobitvi in nadgradnji obstoječih kapacitet. Poleg tega so 10,5 milijona evrov, največ v zadnjem desetletju, namenili za naložbe v okoljsko trajnost.

Kot poudarjajo, slovenski raziskovalci Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš s svojim znanjem in inovativnostjo uspešno konkurirajo največjim globalnim igralcem, tudi v hitrosti osvajanja in uporabe novih naprednih tehnologij avtomatizacije, robotike in strojnega učenja.

V Razvojnem centru Slovenija so vložili 26 registracijskih vlog za zdravila na ključnih trgih ter lansirali 21 generičnih zdravil za zdravljenje rakavih obolenj, kardiovaskularnih bolezni, sladkorne bolezni, glavkoma in pljučne fibroze. V enoti Razvoj bioloških zdravil Mengeš je v lani potekalo okoli 30 razvojnih projektov, od tega skoraj polovica za inovativna biološka zdravila.

Novartis v Sloveniji je lani s 14-odstotnim tržnim deležem ohranil vodilni položaj na slovenskem farmacevtskem trgu. Družba Lek je bila z 29-odstotnim tržnim deležem druga na trgu generičnih zdravil, okrepila je tudi pri zdravilih na recept in ohranila vodilno mesto na trgu zdravil brez recepta ter prehranskih dopolnil, na generičnem antiinfektivnem trgu in trgu podobnih bioloških zdravil.

Enoti Novartisova Farmacevtika in Novartisova Onkologija sta lani začeli delovati pod skupno enoto Inovativna zdravila Slovenija, ki je s skoraj 10-odstotnim tržnim deležem največji ponudnik inovativnih zdravil v Sloveniji.

V Sloveniji registrirana družba Sandoz je lani čiste prihodke od prodaje povečala za pet odstotkov. Med drugim je ponudila 122 novih izdelkov, s svojimi zdravili je dosegla več kot 50 milijonov bolnikov v skoraj 70 državah po vsem svetu – v Srednji in Vzhodni Evropi, Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Dogodki

Švicarski farmacevt Novartis je lani v Sloveniji investiral rekordnih 346 milijonov evrov, med drugim v gradnjo objekta za aseptične proizvodne zmogljivosti v Ljubljani in vzpostavitev Centra za razvoj bioloških zdravil v Mengšu. Ob koncu leta je v Sloveniji zaposloval okoli 5800 ljudi, skoraj sedem odstotkov več kot leto prej.