Search
Close this search box.

Novartis lani povečal prihodke in dobiček

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je lani povečal čisti dobiček za 13 odstotkov na 8,1 milijarde dolarjev. Prihodki od prodaje Novartisa so na letni ravni narasli za tri odstotke na 48,7 milijarde dolarjev. Pandemija je vplivala predvsem na manjšo prodajo nekaterih terapevtskih proizvodov.

Prvi mož Novartisa Vas Narasimhan je na današnji predstavitvi poslovnih rezultatov ocenil, da je Novartis lani kljub izzivom, ki jih prinaša pandemija covida-19, posloval odlično.

Pandemija je po njegovih besedah v prvem polletju leta 2020 občutno zmanjšala prodajo, saj se je bilo manj zdravniških pregledov in “običajnih storitev v zdravstvu.” Zaradi zapiranja javnega življenja in omejitev je najbolj opazno upadlo povpraševanje po nekaterih terapevtskih izdelkih, predvsem na področjih dermatologije in oftalmologije ter po Sandozovih izdelkih.

Količinska prodaja je bila lani v primerjavi s predhodnim letom sicer večja za devet odstotkov, predvsem na račun večjega povpraševanja po zdravilu za luskavico cosentyx in zdravilu entresto, ki se uporablja za blaženje posledic srčnega infarkta. Vendar pa so cenovni pritiski preprečili večjo rast prihodkov.

Prihodki od prodaje t. i. najdražjega zdravila na svetu zolgensme, ki je namenjena zdravljenju spinalne mišične atrofije pri otrocih, so lani dosegli okrog 900 milijonov dolarjev. Več zanimanja za to gensko zdravilo je bilo lani predvsem v Evropi, vendar pa je v zadnjem lanskem četrtletju upadlo, saj je ob njegovi uporabi potrebna hospitalizacija, nekatere države pa so odločanje o financiranju uporabe tega zdravila, ki stane dva milijona dolarjev, zaradi pandemije preložile na leto 2021.

Novartisova generična enota Sandoz je lani beležila enoodstoten padec prihodkov od prodaje, vendar pa je Narasimhan ocenil, da je to dobro glede na razmere, v katerih je posloval. Težave mu je povzročal covid-19 in pa slabše poslovanje v ZDA, kjer se Sandoz že več let sooča z zaostreno konkurenco. Med drugim je bilo zaradi manj stikov med ljudmi in omejitvami druženja tudi manj povpraševanja po antibiotikih, je pojasnil izvršni direktor Sandoza Richard Saynor.

Novartis veliko pozornosti posveča tudi širjenju prisotnosti na Kitajskem, kjer so lani kljub pandemiji beležili dvomestno rast prihodkov, saj so kitajske oblasti dovolile uporabo več Novartisovih proizvodov. Vodilni v farmacevtskem velikanu sicer pričakujejo, da bodo na kitajskem trgu tudi v prihodnjih letih beležili krepko rast, prihodki pa bodo po napovedih leta 2024 še enkrat večji kot leta 2019.

Finančni direktor Harry Kirsch je ob tem na predstavitvi rezultatov izpostavil, da je za Novartisom dobro leto, ki je minilo v znamenju stabilnega poslovanja in pa močne dobavne verige. Novartis je večino rasti prihodkov sicer ustvaril v prvem četrtletju.

“Načrtujemo, da bo pandemija v prvi polovici leta še povzročala težave, nato pa menimo, da se bo življenje počasi vrnilo v običajne tirnice,” je poudaril. Novartis za leto 2021 pričakuje, da bo rast prihodkov od prodaje dosegla med enim in pet odstotkov.

Dogodki

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je lani povečal čisti dobiček za 13 odstotkov na 8,1 milijarde dolarjev. Prihodki od prodaje Novartisa so na letni ravni narasli za tri odstotke na 48,7 milijarde dolarjev. Pandemija je vplivala predvsem na manjšo prodajo nekaterih terapevtskih proizvodov.