Novartis bo v Ljubljani polnil cepivo Pfizer-BioNTech

Novartis je podpisal začetni sporazum o uporabi svojih proizvodnih zmogljivosti v Ljubljani pri polnjenju in pakiranju cepiva proti covidu-19 družbe Pfizer-BioNTech. Na lokaciji tehničnih dejavnosti bo uporabil svoje aseptične proizvodne zmogljivosti in leta 2022 napolnil vsaj 24 milijonov odmerkov, so danes sporočili iz družbe.
FOTO: Aljaž Uršej

Novartis načrtuje, da bo od družbe BioNTech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil v viale v aseptičnih pogojih in jih nato vrnil družbi BioNTech v distribucijo.

Po načrtih bo Novartis polnjenje in pakiranje cepiva v Ljubljani začel v prvi polovici leta 2022, ko bo po dosegu dokončnega dogovora prenesel proizvodni proces iz švicarskega Steina. Tam Novartis skladno z v začetku leta podpisano pogodbo od junija, ko je obrat odobrila Evropska agencija za zdravila, polni in pakira cepivo. Skladno s to pogodbo bo Novartis letos na tej lokaciji napolnil več kot 50 milijonov odmerkov cepiva.

Kot še pojasnjujejo v družbi, je obrat v Ljubljani, kamor bodo prenesli proizvodni proces iz Steina, najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje, ki proizvaja in dobavlja široko paleto aseptičnih izdelkov za Novartisovo divizijo Sandoz.

Podrobnosti v Novartisu ne razkrivajo, kot navajajo, bodo te razkrili, ko bodo sklenjeni posamezni sporazumi. So pa v družbi navedli, da še naprej ponujajo “svoje vrhunske zmogljivosti drugim podjetjem za prevzem proizvodnih dejavnosti, vključno z različnimi tehnologijami, kot so proizvodnja mRNA in druge”.

Cepivo Pfizer-BioNTech proti covidu-19, ki temelji na BioNTechovi patentirani tehnologiji mRNA, sta razvila BioNTech in Pfizer. Družba BioNTech je imetnica dovoljenja za promet v ZDA, EU, Združenem kraljestvu in Kanadi ter imetnica dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovrednih dovoljenj v ZDA (skupaj s podjetjem Pfizer) in drugih državah.

Načrtovane so vloge za pridobitev regulativnih odobritev cepiva v državah, v katerih so bila prvotno izdana dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovredna dovoljenja.

S Pfizerjevim cepivom je sicer v Sloveniji cepljenih največ ljudi. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo doslej porabljenih 1.514.526 odmerkov tega cepiva.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.