Search
Close this search box.

Nova sezona Štrekna busa in poletnega kolesarskega vlaka na koroški progi znova v izvajanju

Avtobusna povezava Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in Labotom/Lavamünd zopet od sobote, 2. 7. 2022.

Štrekna bus tudi v letošnji, že 4. sezoni, nadaljuje z vožnjami dvakrat dnevno med Velenjem in avstrijskim Labotom/Lavamünd, ki se bodo izvajale ob sobotah in nedeljah ter za praznik 15. avgusta vse od 2. julija do 25. septembra. Kljub temu, da so letos načrtovali povečanje števila obratovalnih dni, jim še vedno nezaključen proces razpisa države za koncesije v medkrajevnem avtobusnem prometu to onemogoča. Vseeno tudi letos želijo zagotavljati kontinuiteto priljubljene storitve v meri, ki jo finančna sredstva dopuščajo. Lani je bilo v treh mesecih obratovanja prepeljanih več kot 300 potnikov in 300 koles, kar po podatku povprečnega števila na dan pomeni najboljšo sezono od začetka izvajanja.

Štrekna bus v letu 2022 omogočajo Občina Dravograd, Občina Mislinja, MO Slovenj Gradec, MO Velenje, RRA Koroška ter v mednarodnem delu avstrijski partner Verkehrsverbund Kärnten GesmbH. Storitev prevoza izvaja podjetje Nomago. V Labotu/Lavamünd je možen prestop na kolesarki avtobus do Volšperka/Wolfsberg, v Velenju pa tudi na Bicikel bus, ki letos že drugo leto zapored povezuje Velenje z Logarsko dolino (www.visitsaleska.si/sl/saleska-valley/bicikel-bus/).

Cena voženj ostaja nespremenjena, tudi letos z brezplačnim prevozom koles.  Vse informacije za uporabnike so dostopne na spletni strani https://strekna.si/ ter profilu socialnega omrežja https://www.facebook.com/strekna.  

Navezovanje javnega potniškega prometa na kolesarske poti, ki omogoča prevoz kolesarjev in njihovih koles, je za Štrekno še posebej ključnega pomena na dveh problematičnih odsekih med Otiškim Vrhom in Dravogradom ter Velenjem in Gornjim Doličem, kjer kolesarska infrastruktura žal še ni urejena. Se pa na tem področju obetajo velike spremembe, saj že poteka gradnja obeh omenjenih manjkajočih odsekov, ki bosta dokončana v prihodnjem letu ter bosta omogočala varno povezavo Štrekne ter Dravske kolesarske poti.

Poletni kolesarski vlak med Mariborom, Prevaljami in Pliberkom je pričel z vožnjami 11. 6. 2022

Že šesto leto bo v času šolskih počitnic po koroški progi med Mariborom in Pliberkom vozil tudi sobotni kolesarski vlak. Vsako soboto od 11. 6. do 27. 8. 2022 ter za praznik 15. 8. 2022. V lanskem letu je bilo na tej relaciji v 13 dneh obratovanja prepeljanih kar več kot 700 potnikov in skoraj 200 koles. V veljavi ostaja nižja cena za prevoz koles (1,5 € za klasično kolo, 3 € za e-kolo). Vozni red in informacije za potnike na spletni strani Slovenskih železnic https://potniski.sz.si/.  

Tako kot lani so tudi letos v veljavi vikend družinske in skupinske vozovnice ter 75 % popust na vse enotne vozovnice ob sobotah, nedeljah in praznikih pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim prometom ter domačim železniškim prometom.

Poletni kolesarski vlak je rezultat dobrega sodelovanja med Slovenskimi železnicami, Direkcijo RS za infrastrukturo, RRA Koroška d. o. o. in RRA Podravje Maribor. V letošnjem letu načrtujejo kar nekaj dogodkov v povezavi s koroško progo tudi v okviru novega projekta ReMobil, ki ga kot projektni partner izvajamo na RRA Koroška.

Besedilo: Aleš Rupreht, m.i.a. in mag. Peter Zajc, RRA Koroška

Avtobusna povezava Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in Labotom/Lavamünd zopet od sobote, 2. 7. 2022.