Search
Close this search box.

Nova pivovarna in pivnica v Radljah ob Dravi: »Hmelj iz polja naravnost v pivo«

Korošca Matevž Pogladič in Primož Krajnc odpirata novo Pivovarno na Koroškem. Matevž je sicer z ustanovitvijo ljubiteljske pivovarne Pogis leta 2015 postal prvi mikropivovar v koroški regiji, v tem letu pa skupaj s prijateljem odpirata že novo pivovarno in pivnico v Radljah ob Dravi, v kateri bodo po dosedanjih ocenah proizvedli mesečno nekje med 8.000 in 10.000 litrov piva. Kot napovedujeta ustanovitelja pivovarne, bi njima naj uspeh in zagotovljen posel prinesla ustrezna izbira lokacije, bližina Avstrije, sodobna in moderna oprema ter seveda domač hmelj.

Kot je povedal Matevž, sta se s Primožem že leta 2017 odločila za izgradnjo novega objekta za proizvodnjo piva in točilnice. »Podjetje je še dokaj »mlado« vendar smo v letu 2019 začeli s predstavitvijo oziroma promocijo nove znamke Time brewery (nov objekt, novo ime, nova zgodba), razloži Matevž, ki je nam na vprašanje, zakaj takšno ime, odgovoril: »Na trgu je poplava malih pivovarn in hkrati imen piva. Večkrat se je pojavila težava pri izgovorjavi imena piva, zato smo se odločili piva poimenovati po številkah oziroma piva sortirati glede na »težavnost« s številkami.«

Beseda je nanesla tudi na Radlje ob Dravi, kjer delavci že hitijo z gradnjo pivovarne, v kateri nameravajo začeti s proizvodnjo piva že aprila. Zakaj ravno v Radljah ob Dravi smo z zanimanjem vprašali Matevža.

»Kot veste, je bila v Radljah že nekoč pivovarna, poleg tega se nam zdi, da Radlje ležijo na zelo dobri lokaciji, saj se skoznje vsakodnevno pelje veliko ljudi na delo, hkrati je to kraj, ki je poleti turistično zelo zanimiv, navsezadnje pelje pot mimo pivovarne tudi do naravnega kopališča. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da je v Radljah ogromno hmelja, zato želimo v naši ponudbi vse skupaj pokazati kot nekakšno celoto. V sezoni morda celo združimo ogled obiranja hmelja in proizvodnjo piva pod sloganom »Hmelj iz polja naravnost v pivo«. Ne smemo pozabiti, da so v neposredni bližini tudi avstrijski gostje, za katere vemo, da so veliki ljubitelji piva. Zato računamo, da bodo nekoč naši kupci. Potrebno je pa tudi omeniti, da se Radlje v zadnjih nekaj letih intenzivno razvijajo ravno pod vodstvom župana Alana Bukovnika, zato se tudi sodelovanja z občino že veselimo.«

Zanimalo nas je tudi, v čem je prednost njihovega piva pred ostalimi ponudniki te priljubljene pijače.

»V našem pivu bomo poizkušali uporabiti čim več slovenskega hmelja, saj menimo, da imamo v naši regiji dovolj dober hmelj za proizvodnjo vrhunskih piv. Naše pivo bo nepasterizirano in nefiltrirano saj je namen »craft« pivovarn ravno to, da v pivu obdržimo čim več arom in kvalitetnih okusov. Morda je prednost ravno v tem, da bomo tržno zanimivi po dokaj enostavnem izgledu etikete in lahki zapomljivosti imena, saj veste kako pravijo »manj je več«. Vsekakor pa je naša želja, da zadovoljimo vse oboževalce piva, zato imamo namen proizvajati do 6 vrst piva. Začeli smo s pivom Pale Ale z oznako 8’o clock, je nam pojasnil Matevž.

FOTO: Facebook – Alan Bukovnik

In kdaj bomo lahko poskusili prvo pivo, proizvedeno v Radljah?

»Vsa potrebna oprema za začetek proizvodnje je že pripravljena, zdaj hitimo z izgradnjo objekta, pri čemer je nam naklonjeno tudi vreme. Lahko rečem, da nam gre zima precej na roko, zato pričakujemo, kot sem že omenil, zagon proizvodnje v idealnih razmerah nekje konec aprila,« hiti razlagati Matevž, ki dodaja, da je naložba v takšno pivovarno zelo velika, saj je oprema posebej prilagojena. »Bomo med redkimi pivovarnami v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo z novimi modernimi prostori. Vsa oprema in postrojenje za polnitev bo med najmodernejšimi, zato pomislek na neuspeh ne pride v poštev.«

Za konec smo še preverili, ali se obetajo tudi kakšne nove zaposlitve in kakšen kader sploh potrebujejo. »Za enkrat še ne moremo govoriti o številu delovnih mest, saj še nimamo odziva s trga. Potrebe po dodatni pomoči bodo, saj je dela v pivovarni na pretek. Seveda bo zaželen kader s predznanjem iz smeri pivovarstva ali s področja živilske tehnologije. Velik problem pričakujemo pri iskanju kadra v gostinstvu, pri čemer imam v mislih natakarje in kuharje, rahlo zaskrbljeno pove Matevž.

Pivovarjema želimo veliko uspeha tudi v prihodnje.

 

Dogodki