Search
Close this search box.

Nova navodila PZS nikakor niso vabilo v gore

Pri Planinski zvezi Slovenije so izdali priporočila za hojo po planinskih poteh, zavarovanih plezalnih poteh, turno kolesarjenje, turno smučanje, alpinizem, športno plezanje v plezališčih in na balvanih ter ostale dejavnosti v gorskem svetu v času postopnega sproščanja ukrepov zaradi epidemije koronavirusa.

Izdana priporočila veljajo od 20. aprila 2020 do spremembe oziroma do preklica, za gibanje znotraj občine s stalnim oziroma začasnim prebivališčem.

V Planinski zvezi Slovenije so ob razglasitvi epidemije vse obiskovalce gora pozvali, da se odpovedo dejavnostim v gorah, razen lažjim sprehodom v bližini doma in v družbi domačih.

“Pohvaliti je treba obiskovalce gora, da so se priporočil držali in je bilo v času od razglasitve epidemije do danes (20. 4. 2020) posredovanj gorskih reševalcev v gorah minimalno. Z 18. aprilom 2020 je Vlada RS začela s postopnim sproščanjem ukrepov in dopuščanjem nekaterih športnih dejavnosti.” so zapisali.

“V planinski organizaciji se zavedamo, da je telesna dejavnost na prostem pomembna za zdravje posameznika in da je v teh čudovitih pomladnih dneh težko ostati doma. Razglasitev epidemije v RS še vedno velja in obiskovalci gorskega sveta se moramo držati odlokov pristojnih institucij.” so še dodali.

Zaradi vseh dejstev, ki veljajo v času razglašene epidemije, njihov dopis ne velja kot povabilo v gore, zlasti ob praznikih, ki prihajajo, saj je še vedno z vladnim odlokom prepovedano prehajanje občinskih meja, kar velja tudi za planinarjenje, pohodništvo, turno kolesarjenje, gorski tek, alpinizem, turno smučanje, plezanje in ostale dejavnosti na prostem in v gorskem svetu. “Svetujemo, da se izogibate zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, turne smuke in nasploh visokogorja in bolj tveganih planinskih dejavnosti.”

Glavni razlogi, zakaj je pomembno upoštevati njihova priporočila:

Zaradi epidemije gorsko reševanje poteka v posebnih pogojih, intervencijski čas se od poziva gorskih reševalcev do prihoda do ponesrečenca bistveno podaljša, tudi če je poškodovani na planinski poti, ki je po kategorizaciji planinskih poti označena kot lahka planinska pot.

Z vsemi poškodovanimi je treba ravnati, kot da so okuženi s novim koronavirusom, posadka helikopterja lahko odkloni prevoz v primeru, da je reševanje s pomočjo helikopterja sploh mogoče, glede na razmere v gorah (vreme, veter …).

Planinske koče so od 16. marca do nadaljnjega zaprte, s čimer je onemogočena oskrba ali varno zavetje obiskovalcev gora.

Planinske poti so lahko poškodovane, saj se je v času od razglasitve epidemije ustavila tudi dejavnost markacistov (strgane jeklenice, poškodovani stopi, poškodovani posamezni deli zaradi dejavnosti erozije …).

Zaradi erozije, ki je še posebej dejavna v pomladanskem času, je povečana možnost padajočega kamenja, sploh tam, kjer poti potekajo pod stenami.

Njihova priporočila:

Planinarjenje, pohodništvo, turno kolesarjenje in gorski tek: Pri planinski dejavnosti v domači občini upoštevajte priporočeno varno razdaljo vsaj 1, 5 metra. Izbirajte poti, ki ste jim kos ter upoštevajte, da imate vsaj nekaj rezerve pri izvajanju izleta v gorah (lažja pot, krajši predvideni čas, ustrezna oprema, usposobljenost, nepredvideni dejavniki …). Ne pozabite na zaščito pred soncem, vetrom in mrazom, na topla oblačila, kapo in rokavice … Temperature v gorah se lahko hitro spustijo pod ledišče,v nižjih predelih pa lahko presenetita tudi sneg ali sodra.

Zavarovane plezalne poti: Večina zavarovanih plezalnih poti v času od razglasitve epidemije je na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin zaprtih, če se v matični občini odpravite na kakšno, ki je odprta, pri tem uporabljajte rokavice, ki nimajo odprtih prstov. Ne dotikajte se obraza, na vrhu si razkužite roke. Podajte se le na ture, ki so po zahtevnosti nekaj stopenj nižje od vaših izkušenj in znanja. Ohranjajte varnostno razdaljo. Če je mogoče, večjo kot pa priporočeno razdaljo med dvema sidrnima točkama. Pri vzpenjanju ne prehitevajte, pazite na varnostno razdaljo, po zavarovani plezalni poti pa ne sestopajte.

Turno smučanje: pri turnem smučanju v domači občini poleg upoštevanja vseh znanih varnostnih ukrepov, ohranjajte priporočeno razdaljo.

Alpinistične ture: V času od 18. aprila 2020 do preklica so mogoče samo v domači občini, z najožjimi družinskimi člani vašega gospodinjstva in ob upoštevanju priporočene varnostne razdalje.

Komisija za alpinizem Planinske zveze Slovenije za čas razglašene epidemije odsvetuje alpinistično dejavnost zaradi povečane obremenjenosti reševalnega in zdravstvenega sistema z zagotavljanjem oskrbe okuženim s koronavirusom in delovanja v posebnih okoliščinah. Če se že odpravljate na alpinistično turo, naj bo ta strogo v dometu vaših sposobnosti, znanja in izkušenj!

Športno plezanje v naravnih plezališčih: obiščejo jih lahko plezalci s stalnim ali začasnim prebivališčem v občini plezališča, seveda ob upoštevanju ostalih določil, ki so še v veljavi.

Plezalne dvorane: zaradi vladnega odloka o prepovedi rekreacije v zaprtih prostorih do nadaljnjega ostajajo zaprte.

Bolj podrobna priporočila si lahko preberete naj njihovi spletni strani tukaj.

VIR: pzs.si

Dogodki