Search
Close this search box.

Nova moštna d’čva je Veronika Ridl

Pod okriljem Sadjarskega društva Mežiške doline in Društva podeželske mladine Mežiška dolina poteka na Prevaljah Moštna gavda, z izborom moštne d’čve in krstom mošta.

Sadjarsko društvo Mežiške doline že več kot dvajset let, nekje v času okrog Andrejevega (konec meseca novembra), organizira Moštno gavdo, katere osrednji dogodek je izbor moštne d’čve. Pod budnim očesom ocenjevalne komisije in občinstva se kandidatke pomerijo v različnih nalogah (pr: v pletenju, poznavanju vrst jabolk, pripravi koroške malice, jodlanju …). Po ocenitvi kandidatk se razglasi moštna d’čva za naslednje leto, katera prejme lento in venček od predhodne moštne d’čve. 

Letošnja zmagovalka je postala Veronika Ridl z Raven na Koroškem, ki bo kot ambasadorka naše žlahtne pijače – mošta, skrbela za promocijo Mežiške doline in Koroške širom Slovenije.

Za laskavi naziv so se tokrat potegovale še Danaja Uršnik, Veronika Zajamšek in Mateja Ažnik. Organizatorji dogodka so zanje pripravili zanimive igre, med drugim so morala dekleta pokazati, kako spretna so pri zbijanju gajbice, med koruzo so iskala jabolka, dolbla peške … Vse skupaj pa je potekalo pod budnim nadzorom komisije, ki so jo sestavljali Sabina Ranc, Milan Iršič in Nika Kotnik.

Največ točk je prejela Veronika Ridl, ki je tako postala moštna d’čva za leto 2022, venček pa ji je predala lanskoletna zmagovalka Blanka Čas s kmetije Mališnik. Prav tako ji je največ glasov namenilo občinstvo, za kar je prejela posebno nagrado. Za glasbeni program med prireditvijo so poskrbeli Patricija Obretan, Aljaž in Jakob Rajter ter ansambel Juhej, ki bo prisotne zabaval še dolgo v noč. Program je povezovala Janja Širnik.

Pri tem naj še spomnimo, da je prva leta šlo za prireditev manjšega obsega, za manjšo domačo gavdo, ki so jo organizirali na različnih lokacijah v Mežiški dolini, tekmovalke so prejele le simbolične nagrade … Z leti je prireditev rasla, organizacija je postajala iz leta v leto zahtevnejša, prireditev je dobila svoj tradicionalni prostor v Družbenem domu na Prevaljah, tekmovalke pa domov odnesejo lepe nagrade … Člani društva se, kljub majhnosti niso predali, z vztrajnostjo in trdim delom so dosegli, da je moštna d’čva prepoznavna po vsej Sloveniji in tudi izven naših meja. K sodelovanju pa so povabili tudi mlade, člane Društva podeželske mladine Mežiška dolina, s katerimi zadnja leta skupaj organizirajo izbor. In tako je bilo tudi tokrat.

Dogodki

Pod okriljem Sadjarskega društva Mežiške doline in Društva podeželske mladine Mežiška dolina poteka na Prevaljah Moštna gavda, z izborom moštne d’čve in krstom mošta.