Nosečnice naj se o cepljenju proti covidu-19 posvetujejo z zdravnikom

Kliničnih preizkušanj cepiva proti covidu-19 ne izvajajo pri nosečnicah. A pri nosečnicah lahko bolezen covid-19 poteka težje. Cepljenje pri nosečnicah se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj. To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covida-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi.

Nosečnicam na sploh ni mogoče svetovati, naj se cepijo proti covidu-19, saj niso vključene v tretjo fazo kliničnega preizkušanja. Protokol namreč veleva, da se kliničnih študij za registracijo cepiva nikoli ne dela na otrocih in nosečnicah.

Zato je o cepljenju nosečnic in doječih mater zelo malo podatkov, ki pa ne kažejo, da bi bilo cepivo kakorkoli škodljivo za nosečnice, navaja predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan v gradivu za strokovno javnost o cepivu proti covidu-19.

“Precej nosečnic ima dejavnike tveganja in tudi sama nosečnost je obremenitev za telo (za ledvica, srce, ožilje). Zboleti za covidom-19 med nosečnostjo predstavlja tveganje, zato so mnoga ginekološka združenja po svetu izdala priporočila, naj se nosečnice obvesti o tem, da klinične študije sicer niso bile opravljene na nosečnicah, mora pa vsaka po posvetu z zdravnikom premisliti glede na njena tveganja, ali se splača zaščititi ali ne,” je povedal Ihan na nedavni okrogli mizi STA o cepljenju proti covidu-19.

Posvetovanje o koristih in tveganjih cepljenja je po njegovih besedah pomembno zlasti za nosečnice s tveganji za težji potek covida-19, denimo tiste s sladkorno boleznijo ali debelostjo, ter za nosečnice, ki so izraziteje izpostavljene okužbi, kot so zdravstvene delavke. Po porodu ni zadržkov za cepljenje, enako velja tudi pri doječih materah.

V Sloveniji je sicer doslej umrla ena nosečnica s covidom-19, več so jih zaradi zapletov ob prebolevanju te bolezni sprejeli na infekcijsko kliniko. Medtem ko so v ljubljanski porodnišnici do sedaj obravnavali že 500 nosečnic, pozitivnih na novi koronavirus.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije