Search
Close this search box.

NK Fužinar ne bo imel B ekipe, razočarani bivši igralci odšli drugam

Nogometni klub Fužinar je sezono zaključil z lepim dosežkom – uspel jim je obstanek v drugi ligi. Kljub temu pa je prišlo med vodstvom in nekaterimi zdaj že nekdanjimi nogometaši do nesoglasij.

Skupina igralcev, nogometašev, ki so za klub igrali njihovo celo življenje je predlagala, da bi ustanovili dodatno člansko ekipo, tako imenovano “B ekipo“, ki bi nastopala v nižjih rangih tekmovanj in omogočala domačinom igranje nogometa. Obstoječo člansko ekipo namreč sestavljajo predvsem igralci, ki prihajajo od drugod. Zamisel o B ekipi so podprli tudi navijači, 25 potencialnih igralcev pa je začelo s treningi, prijateljskimi tekmami in zbiranjem finančnih sredstev, s katerimi bi pokrili stroške celotne sezone B ekipe. Nato pa se je zapletlo. Ustanovitev B ekipe mora namreč potrditi upravni odbor kluba. Člani odbora naj bi igralcem zatrjevali, da se s predlogom strinjajo in da ga bodo podprli, nazadnje pa so izglasovali nasprotno – da B ekipe ne bo. Nogometaši opozarjajo, da je ves postopek potekal neobičajno in izražajo številne dvome.

Vse se je pričelo že pred meseci s samim predlogom, nato z odlašanju z odločitvijo (kljub nenehnem opozarjanju), končalo pa s tako imenovano »kvazi« korespondenčno sejo po elektronski pošti, tri dni pred zaključkom prijav ekip v tekmovanja v naslednji sezoni (tako se je onemogočili tudi plan B – ustanovitev svojega kluba). V seji je sodelovalo zgolj nekaj odbornikov, ter nekaj (bivših) funkcionarjev kluba, ki pravijo, da z odločanjem pri klubu nimajo nič. Tako naj bi bilo tudi po statutu kluba, ali pač ne!? Ob tem pa so si odborniki, ki so vseskozi tudi javno podpirali ustanovitev B ekipe, iz neznanih razlogov premislili ter izglasovali zaušnico drugi ekipi. Naj povemo, da je bilo samo glasovanje farsa. Namreč glasovali niso niti vsi odborniki, poleg tega ni nikjer nobenega rezultata glasovanja, niti zapisnika,” so povzeli dogajanje nogometaši.

Poudarjajo, da B ekipa ne bi pomenila nobenih dodatnih stroškov za klub, niti ne bi na noben način vplivala na obstoječo ekipo, zato odločitev upravnega odbora toliko težje razumejo in so zaradi nje razočarani.

Veliko število ljudi je komaj čakalo, da na ravenskem stadionu pričakajo domače igralce, ki so igrali za koroški Fužinar v preteklosti ter pustili svoj pečat (nenazadnje je ravno jedro te B ekipe Fužinar pripeljalo iz 6. v 3. ligo), zato se igralci, ki smo bili pripravljeni SAMI pokriti celotno sezono, s tem še toliko težje sprijaznimo.

Za pojasnila smo se obrnili na UO NK Fužinar. Predsednik kluba Peter Stočko vidi zgodbo drugače, kot nogometaši.

“Na upravni odbor NK Fužinar je bila naslovljena prošnja bivših igralcev NK Fužinar z namenom ustanovitve ekipe B, kjer bi nastopali menda bivši igralci NK Fužinar oziroma ljudje, ki sploh niso člani kluba (prošnja je bila nepodpisana in brez navedenih imen igralcev), ki bi se kot se da razbrati iz prošnje odločali o vsem povsem avtonomno mimo vseh organov NK Fužinar,” pojasnjuje in dodaja, da je UO prošnjo zavrnil, ker ne želijo, da interesi posameznikov prevladajo nad interesi kluba. Prav tako je vodstvo kluba mnenja, da je B ekipa nepotrebna, saj bo NK Fužinar prvič po dolgih letih spet samostojno nastopal v tekmovanjih MNZM s selekcijami U19 in U17. Dodaja še, da bi takšna selekcija preveč obremenila organizacijo kluba.

“NK Fužinar ima že tako težave omogočiti vadbene objekte številnim tekmovalnim ekipam , ki vadijo 3 do 4 krat na teden in ob koncih tedna še igrišča za tekmovanja v svojih ligah. Prav tako je potrebno 10 tekmovalnim ekipam omogočiti ustrezne slačilnice (prostor za tuširanje in preobleko). Vso to infrakstrukturo pa naj bi delno odstopili nekdanjim starejšim igralcem, katerih velika večina že nekaj let ni aktivna v nogometu. Razumeti je potrebno, da vključevanje še ene ekipe pomeni, da je potrebno vadbene termine na igriščih, garderobah in telovadnicah odvzeti mladim in jih odstopiti drugemu za rekreacijo in zabavo. V NK Fužinar ne poznamo primera v Sloveniji, da bi kot B ekipa kluba nastopala, rekreativna ekipa nekdanjih nogometašev, temveč so to ekipe mladih med 17-21 letom, ki se še kalijo za nastopanje na najvišjem klubskem članskem nivoju in v takšnem primeru bi pa bilo smiselno razmišljati o B ekipi kluba,” utemeljuje odločitev Peter Stočko. “Kako se lahko posamezniki z enakimi interesi združujejo v društva določa Zakon o društvih in ni v moči NK Fužinar, da bi odločal kdo se lahko ukvarja z nogometom rekreativno ali tekmovalno, po svojih društvenih pravilih. NK Fužinar tudi načeloma podpira vsa novo ustanovljena društva pri včlanitvi v MNZM. Posamezniki, ki so pripravljeni s svojim delom prispevati k rasti NK Fužinar so vedno dobrodošli v klubu še posebej bivši igralci NK Fužinar, vendar pa bodo morali za svojo rekreacijo poskrbeti drugače.”

Stališča nogometašev in vodstva ostajajo tako daleč narazen, da kompromis ni bil mogoč, zato so igralci našli drugačno rešitev.

“Našo zgodbo so slišali tudi v sosednji MO Slovenj Gradec, kjer so nas povabili, da igramo za njihove barve brez kakršnihkoli stroškov za posameznika. Seveda bi vsi raje ostali pri Fužinarju, kjer so nekateri od igralcev pustili 30 let in več, a naša želja do igre je takšna, da smo primorani zapustiti naš domači klub, zato smo prav vsi prestopili k Slovenj Gradcu. Navsezadnje naš cilj je poleg samega nogometa predvsem druženje ter preko igre ohranjati stike in spoznanstva. Vabljeni na naše tekme!” so zapisali v sporočilu za javnost.

Dogodki