Search
Close this search box.

NIJZ: Precepljenost v Sloveniji še prenizka, da bi povzročila tako drastičen upad gripe

Preverili smo, koliko oseb je v letošnji sezoni v Sloveniji zbolelo za gripo, koliko jih je oziroma jih potrebuje bolnišnično zdravljenje in koliko oseb je bilo cepljenih proti gripi. Glede na to, da je letos manj obolelih za gripo v primerjavi s preteklimi leti, nas je tudi zanimalo, čemu pripisujejo to. Ali je možno, da test zazna gripo kot Covid-19? Preverite, kaj so o vsem tem povedali na NIJZ.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nam ta teden sporočili, da v sezoni 2020/21 virusa gripe v Sloveniji še niso dokazali. Kot so navedli, je letošnja sezona gripe tudi v drugih evropskih državah precej podobna. “Kljub rednim testiranjem na gripo poročajo, da je aktivnost gripe še vedno na zelo nizki, “izven sezonski” ravni. To velja tako za države EU kot ZDA in Kanado. Na primarni ravni zdravstva je praktično ni zaznati, nekaj malega so jo dokazali v bolnicah,” pojasnjujejo na NIJZ.

“V Sloveniji letos nekoliko manj testiramo za gripo, za približno tretjino manj, vendar bi tudi na osnovi teh testov kroženje virusov gripe zaznali in to ni razlog, da gripe »ni«. Pandemija koronavirusne bolezni 2019 (Covid-19) je prizadela zdravstveni sistem in vpliva na zagotavljanje zdravstvenega varstva, testiranja na viruse gripe itd. na celotnem območju evropske regije,” so na vprašanje glede testiranj odgovorili na NIJZ.

“Na kroženje virusa gripe vplivajo tudi epidemiološki ukrepi, zlasti cepljenje proti gripi. Kljub večjemu zanimanju za cepljenje proti gripi letos, pa je precepljenost pri nas še prenizka, da bi povzročila tako drastičen upad gripe. Na pojavnost gripe so zlasti vplivali epidemiološki ukrepi, s katerimi preprečujemo širjenje novega koronavirusa. Ti ukrepi namreč vplivajo tudi na širjenje virusov gripe,” so še dodali

“Bolezen covid-19 povzroča koronavirus SARS CoV-2 in njegove različice, gripo pa povzroča virus gripe, ki je popolnoma drugačen virus. Pri obeh gre za virusno, nalezljivo bolezen, ki jo povzročata različna virusa,” poudarjajo na NIJZ.

“Virus SARS CoV -2 se hitreje širi kot virus gripe. Poleg tega je okužena oseba z novim koronavirusom ponavadi kužna dlje časa kot pri gripi, viruse izloča vsaj dva dni pred začetkom zaznavne bolezni in še vsaj 10 dni. Pri nekaterih skupinah prebivalstva novi koronavirus lahko povzroči težko potekajočo bolezen, ki se lahko konča s smrtjo. Ta možnost obstaja tudi pri gripi, vendar v manjšem obsegu,” pojasnjujejo na NIJZ in dodajo, da so si znaki in simptomi gripe ter Covida-19 zelo podobni. “Na osnovi klinične slike je težko zaključiti, ali bolnik preboleva gripo, ali Covid-19, zato se svetuje testiranje.”

Primerjava gripe in Covida-19 – podobnosti in razlike

Covid-19 in gripa lahko potekata z različnimi znaki in simptomi, lahko tudi brez znakov oziroma asimptomatsko. Podobni so lahko tudi klinični znaki bolezni, kot so povišana telesna temperatura/ mrzlica, kašelj, občutek pomanjkanja zraka ali težko dihanje, utrujenost, bolečine v žrelu, grlu, nahod, bolečine v mišicah, sklepih, glavobol Redkeje se pojavita driska in bruhanje, zlasti pri otrocih.

So pa med njima tudi razlike. Virusi gripe povzročajo vse od lahko oblike bolezni do težkih kliničnih slik okužbe. Tudi Covid-19 lahko poteka z blago klinično sliko, vendar poteka s težko klinično sliko pri nekaterih skupinah prebivalstva. Razlika je tudi ta, da okužene osebe z virusom SARS CoV-2 pogosto izgubijo voh in okus.

Razlika je v inkubaciji bolezni, to je času, ki preteče od okužbe do prvih znakov bolezni. Pri gripi je ta čas krajši (od 1-4 dni) kot pri Covidu-19, kjer inkubacija traja od 2-14 dni, ponavadi 5,5 dni.

Razlika je tudi v trajanju kužnosti. Pri gripi je okužena oseba kužna vsaj dan pred začetkom bolezni in nato nekaj dni, ponavadi 7. Pri Covidu-19 je oseba kužna dva dni pred pojavom bolezni in ostane kužna vsaj 10 dni, se pa trajanje kužnosti še raziskuje.

Tako SARS CoV-2 kot virus gripe se lahko prenašata z osebe na osebo, ki sta v tesnem medsebojnem stiku. Virusa se širita predvsem s kapljicami, kadar ljudje z boleznijo (COVID-19 ali gripa) kašljajo, kihajo ali govorijo. Te kapljice lahko pristanejo v ustih ali nosu ljudi, ki so v bližini, ali jih vdihnejo v pljuča, so glede podobnosti pri načinu prenosa našteli na NIJZ.

Mogoče je, da se oseba lahko okuži s fizičnim stikom s človekom (na primer z rokovanjem) ali z dotikanjem površine ali predmeta, na katerem je virus in se nato dotakne lastnih ust, nosu ali očesne sluznice. Ljudje lahko virus gripe in virus SARS CoV-2, prenašajo na druge, še preden začnejo kazati simptome in tudi v primeru, da znakov okužbe nimajo, opozarjajo na NIJZ.

So pa opozorili tudi na razlike pri načinu prenosa. Čeprav naj bi se virusi COVID-19 in gripe širili na podoben način, se virus SARS COV-2 hitreje širi.

Za konec naj še omenimo, da na spletni strani NIJZ najdete tudi tedensko spremljanje gripe in drugih akutnih okužb dihal v sezoni 2020/2021.

Dogodki

Preverili smo, koliko oseb je v letošnji sezoni v Sloveniji zbolelo za gripo, koliko jih je oziroma jih potrebuje bolnišnično zdravljenje in koliko oseb je bilo cepljenih proti gripi. Glede na to, da je letos manj obolelih za gripo v primerjavi s preteklimi leti, nas je tudi zanimalo, čemu pripisujejo to. Ali je možno, da test zazna gripo kot Covid-19? Preverite, kaj so o vsem tem povedali na NIJZ.