Search
Close this search box.

Nieros Metal lani z dobičkom kljub ne najboljšim razmeram na trgih

Slovenjegraško podjetje Nieros Metal, ki je nedavno obeležilo 250 let obstoja, je lani kljub padcu povpraševanja na nekaterih njihovih ključnih evropskih trgih ohranilo stabilno poslovanje, je za STA povedala direktorica in večinska lastnica družbe Denise Kramljak. Cen izdelkov, ki so v največji meri namenjeni živilski industriji, niso spreminjali.

Kot poudarja Kramljak, želijo ostati vodilni na področju higienskih barier in industrijskih pralnic v prehrambni industriji, njihova ključna prednost pred konkurenco pa je uspešno prilagajanje željam kupcev.

Čeprav ocenjuje, da so poslovno leto 2023 zaključili solidno, so morali ob polletju zaradi polovičnega upada naročil znižati pričakovanja. Prodaja je poskočila v zadnjem četrtletju, podjetje pa je leto sklenilo z skoraj desetimi milijoni evrov prihodkov ter nekaj manj kot 200.000 evri čistega dobička.

Njihovi najpomembnejši trgi še naprej ostajajo v tujini, saj so lani izvozili skoraj 90 odstotkov izdelkov, od tega dobrih 60 odstotkov v države EU. Največ so prodali v Avstrijo, Nemčijo, Belgijo, ZDA in Veliko Britanijo.

Letos se razmere na globalnem trgu umirjajo, a se po pojasnilih Kramljak še niso vrnile na obdobje pred energetsko krizo. “Cene vhodnih materialov so se lani umirile, osnovni material celo pocenil, veliko breme pa so predstavljali energenti, saj so bili stroški lani za kar 187 odstotkov višji kot leta 2022,” je pojasnila direktorica družbe s 120 zaposlenimi.

Nekoliko so konec lanskega leta oklestili stroške ogrevanja, saj so zagnali ogrevanje na bio maso s sekanci. Ob tem so konec leta podpisali pogodbo za zakup električne energije do leta 2026, pri čemer so bili ti januarja letos za 165 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani.

V začetku letošnjega leta opažajo večje povpraševanje, ki pa se še ne poznala pri naročilih. Ob tem imajo zaradi bližine Avstrije že nekaj let težave pri iskanju kadrov, tako da strokovni kader varilcev in brusilcev iščejo tudi preko štipendijskih shem.

“Ob izbruhu vojne v Izraelu nismo opazili upada naročil, nakazuje se celo povečanje, ker se podjetja iz bližine Gaze selijo v notranjost in povprašujejo po novi investicijski opremi,” je kot zanimivost v letnem poročilu navedla Kramljak, ki kljub zahtevnim razmeram ostaja optimistka tudi za leto 2024.

Začetki podjetja Nieros Metal segajo v leto 1773, ko je na lokaciji tovarne opreme stala kovačija, ki je nato v dveh stoletjih prerasla v tovarno kos. V 60. letih prejšnjega stoletja se je podjetje pričelo ukvarjati s predelavo nerjaveče pločevine in se preimenovalo v Fecro, kasneje se je tovarna pripojila koncernu Gorenje in se preimenovala v Gorenje Fecro.

Po stečaju družbe leta 1991 je v podjetje kot večinski lastnik vstopilo bavarsko podjetje Nieros, podjetje v Slovenj Gradcu pa je vseskozi vodila slovenska ekipa, ki je videla nadaljnjo perspektivo razvoja in se tudi odločila od stečajnega upravitelja odkupiti podjetje. Potem ko sta iz lastništva lani izstopila Savinka in Matjaž Geratič, je zdaj s skoraj 70 odstotki največja lastnica podjetja njuna hči Denise Kramljak, ki podjetje že nekaj let tudi vodi.

Vir: STA

Dogodki

Slovenjegraško podjetje Nieros Metal, ki je nedavno obeležilo 250 let obstoja, je lani kljub padcu povpraševanja na nekaterih njihovih ključnih evropskih trgih ohranilo stabilno poslovanje, je za STA povedala direktorica in večinska lastnica družbe Denise Kramljak. Cen izdelkov, ki so v največji meri namenjeni živilski industriji, niso spreminjali.