Search
Close this search box.

Neznanci v Imenem poskušali ukrasti letalo, vzlet jim je preprečila blatna steza

Iz Policijske postaje Celje so sporočili, da je v ponedeljek v jutranjih urah policistka na mejnem prehodu Imeno zaslišala hrup, ki je prihajal iz smeri bližnjega Aero kluba Imeno. Storilci so najprej prerezali steno šotora, nasilno odprli vrata in izvlekli letalo, ki so ga želeli ukrasti. Vzlet jim je preprečila mokra vzletno-pristajalna steza, letalo pa je tako obtičalo v blatu.

Policistka je obvestila patruljo PP Šmarje pri Jelšah, ki je odšla na kraj in na
vzletni stezi našla odprto zapuščeno lahko letalo. Pri pregledu hangarja
Aero kluba Imeno je bilo ugotovljeno, da so bila vhodna vrata nasilno
odprta, so pojasnili na policijski upravi in dodali, da so policisti z zbiranjem obvestil in ogledom kraja ugotovili, da so storilci letalo potisnili na vzletno stezo in poskušali prižgati motor. “To jim na srečo ni uspelo, zato so kraj pred prihodom policistov zapustili.” so pojasnili.

Preiskava je še v teku, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Kot poročajo mediji, naj bi tatovi poskušali ukrasti letalo Morane, ki je del letalskega parka aerokluba. V poskusu kraje letalo ni bilo poškodovano, dogodek pa naj bi bil prvi tovrstni v omenjenem aeroklubu.

Na poskus kraje pa je na svoji spletni strani opozorila tudi Letalska zveza Slovenije. Poudarili so, da gre “očitno za načrtovan poskus kraje letala”. Tovrstne kraje so v tujini pogoste, najpogosteje ukradejo motorje letal, ki jih kasneje prodajajo po delih. “Na vse klube in posameznike tako apeliramo, da poskrbite za varnost na vzletiščih in uredite še dodatno varovanje v primerih nepooblaščenega dostopa,” še sporočajo iz Letalske zveze Slovenije. 

VIR: PU Celje, STA, Letalska zveza Slovenije

Dogodki

Več iz istega kraja