Nezgodno zavarovanje otrok – kaj zajema in ali se splača?

Gotovo poznate misel, da kdor ne tvega, življenja ne izkusi v celoti. Prepričani smo, da želite svojim otrokom omogočiti kar se da svobodno otroštvo, polno dogodivščin in izkušenj, ki jih bodo pomnili vse življenje.

Zato jih naučite prepoznati nevarnosti, jih priučite samozaščite in v izogib nevšečnostim ob nezgodah, ki žal nikoli ne počivajo, zanje sklenite nezgodno zavarovanje.

Gre za prostovoljno obliko zavarovanja, ki ga ponujajo številne zavarovalnice in velja za finančno izredno dostopno. Cena premije je namreč precej nižja od denimo mesečne premije dopolnilnega zavarovanja, za katerega morate odšteti:

Generali dopolnilno zdravstveno zavarovanjeVzajemna dopolnilno zavarovanjeTriglav dopolnilno zavarovanje
34,50 eur/mesec34,60 eur/mesec35,55 eur/mesec

A če je za dopolnilno zavarovanje povsem jasno, da ta v grobem krije približno 30-odstotno razliko med ceno zdravstvenih storitev in kritjem obveznega zdravstvenega zavarovanja, nezgodno zavarovanje otrok ni tako enoznačno. Ne le, da se kritja med seboj razlikujejo glede na višino zavarovalnine oziroma paketa, temveč prihaja tudi do večjih razlik med posameznimi ponudniki.

Nezgodno zavarovanje otrok: ga je smiselno skleniti?

Treba se je zavedati, da prav vsaka poškodba še ni nezgoda. Je pa nezgodno zavarovanje otroka oziroma mladostnika do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti več kot smiselno, saj krije:

• dnevno nadomestilo v primeru, da otrok ali mladostnik zaradi bolezni ali poškodbe ne more obiskovati pouka,

                • dnevno nadomestilo v primeru bolnišničnega zdravljenja,

                • trajno invalidnost, povzročeno z nezgodo, in

                • nezgodno smrt.

Poleg tega, odvisno sicer od sklenjenega paketa in samega ponudnika, nezgodno zavarovanje otrok vključuje še:

                • specialistične storitve in diagnostične preiskave, potrebne zaradi nezgode,

                • operacije,

                • drugo mnenje o zdravljenju nezgode ali bolezni in

                • načrt zdravljenja.

Seveda vsi starši upamo na to, da bo otrok zdrav in da se med igro, na izletu ali prostočasnih dejavnostih ne bo poškodoval. Vendar tveganje obstaja, še posebej, če otrok trenira katerega od športov.

Ali nezgodno zavarovanje otrok vključuje tudi kritje poškodb na treningu ali tekmi?

Kot smo omenili, vsaka zavarovalnica ponuja več različnih paketov, med osnovnega pa običajno poškodbe, nastale med športnimi dejavnostmi, če je otrok oziroma mladostnik registriran športnik, niso vštete. Zato vam svetujemo, da še pred sklenitvijo nezgodnega zavarovanja pridobite čim več informacij tako o zavarovalni premiji kot o poškodbah, ki jih posamezen paket vsake od zavarovalnic krije. Kajti v nasprotnem boste morda morali že sklenjeno zavarovanje prekiniti in skleniti novega za izbran paket, ki bo vključeval tudi kritje poškodb med treningi ter tekmami.

Sicer pa lahko nezgodno zavarovanje v veliki meri vzporedimo z dopolnilnim. Spomnimo: obvezno zdravstveno zavarovanje krije do 70 odstotkov posameznih zdravstvenih storitev in/ali zdravil, medtem ko razliko krije sklenjeno dopolnilno zavarovanje. Podobno velja za nezgodno zavarovanje športnikov, saj so poškodbe teh krite le v primeru, ko imajo ti sklenjen zavarovalniški paket, namenjen športnikom.

Ni pa nujno. Zavarovalnica Generali denimo priznava prav vse športne poškodbe do dopolnjenega petnajstega leta starosti, nakar je izplačilo zavarovalnine omejeno na 70 odstotkov. Znesek te je lahko tudi kasneje izplačan v celoti, a le v primeru, da mladostnik po izpolnjenem petnajstem letu starosti k sklenjenemu nezgodnemu zavarovanju doplača zavarovanje za točno določene športe. Za razliko od tega Zavarovalnica Triglav poškodbe pri športu ne glede na starost zavarovanca krije izključno tistim, ki imajo sklenjen paket zavarovanja za šport in rizične dejavnosti. V nasprotnem je zavarovanec upravičen le do delnega izplačila, ki pa je nekoliko nižje kakor pri Zavarovalnici Generali (66 odstotkov).

In kaj storiti, ko se otrok ali mladostnik poškoduje?

Ko pride do poškodbe ni niti malo pomembno, ali imate za otroka sklenjeno nezgodno zavarovanje ali ne. Kajti tako kot v primeru dopolnilnega zavarovanja tudi v tem primeru velja, da je vaše oziroma otrokovo zdravje na prvem mestu. Zato najprej obiščite zdravnika, ki bo otroka ustrezno oskrbel in mu predpisal nadaljnje zdravljenje. Upoštevajte njegova navodila in shranite vso dokumentacijo, vključno z morebitnimi izvidi in drugimi dokumenti, prejetimi v času zdravljenja. Ko bo otrok ali mladostnik prejel ustrezno oskrbo, pa pri izbrani zavarovalnici prijavite nezgodo. Ta vas bo pozvala k oddaji potrebnih dokazil, ki bodo omogočila obravnavo in, upamo, pripeljala do ugodne razrešitve prijavljene nezgode.

A pozor. Sklenjeno nezgodno zavarovanje ne sme biti povod za nepremišljeno ravnanje ali brezglavo podajanje v nevarnosti. Naj bo varovalo oziroma garancija, da bo vaš otrok v primeru poškodbe ali bolezni prejel ustrezno oskrbo oziroma zdravljenje, v celoti krito s strani zavarovalnice. Ker pa se zanimanja naših najmlajših med seboj razlikujejo, niso enake niti potrebe po sklenjenem paketu zavarovanja. Še pred sklenitvijo tega zato preverite, katera zavarovalnica in kateri paket je pisan na kožo vašemu otroku ter vaši družini.

V kolikor potrebujete dodatne informacije ali pomoč, smo vam na voljo na telefonski številki 080 63 76 in elektronskem naslovu info@dopolnilno-zavarovanje.si.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasia
Anastasia
1 leto nazaj

Zavarovalnice bogatijo na racun otrok! Drzava pa to mirno dopusca! Vse za dobicek! Sram vas bodi!