Search
Close this search box.

Nevihta Ciara se pomika po Evropi, zahtevala prvo smrtno žrtev

Fotografija je simbolična.

Silovita nevihta Ciara se je danes razširila že na večji del Evrope, med drugim povzroča težave po Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji in Belgiji. Zahtevala je tudi prvo smrtno žrtev in več poškodovanih. Še naprej pa je zaradi nevihte otežen letalski, železniški in cestni promet.

Ciara je prvo smrtno žrtev zahtevala na jugozahodu Švedske, kjer se je na jezeru prevrnila ribiška ladja z dvema ribičema. Eden je umrl, drugega pa še vedno iščejo, a se bojijo, da je tudi on umrl. Oba sta stara okoli 30 let.

Na švedski zahodni obali še vedno ne vozijo nekateri vlaki, saj se bojijo, da bi zaradi podrtega drevja obstali na progi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vremenoslovci ob tem svarijo pred poplavami na obalah Švedske, Danske, Finske in Norveške.

V nevihti so bili huje poškodovani trije ljudje v Nemčiji. Dve ženski sta bili huje poškodovani v Saarbrücknu pri meji s Francijo, ko je nanju padlo drevo. 16-letniku v Paderbornu pa je na glavo padla veja.

Iz Nemčije sicer ne poročajo o večji škodi, saj so se podirala predvsem drevesa. V več nemških zveznih deželah in mestih so danes zaprte šole. Po državi so obstali ali imeli zamude številni vlaki. Več sto ljudi, ki so obtičali na železniških postajah, je prespalo kar na za to pripravljenih vlakih.

Odpovedali pa so več sto poletov na več nemških letališčih, od tega 420 na münchenskem, 190 pa na frankfurtskem. Slednje sicer znova normalno obratuje. Letalska družba Lufthansa, ki upravlja večino prometa na münchenskem letališču, bo sicer svoje celinske lete predvidoma znova obnovila ob 13., medcelinske pa ob 14. uri.

Okoli 220 letov so danes odpovedali tudi na amsterdamskem letališču Schiphol, kjer je že v nedeljo obstalo okoli 240 letal.

Težave nevihta povzroča tudi v Avstriji, kjer bo najsilovitejša okoli poldneva. Za zvezni deželi Spodnja in Zgornja Avstrija ter za dele Tirolske in Predarlske so oblasti izdale najvišje opozorilo. Veter bi lahko dosegel hitrost do 130 kilometrov na uro.

Na Dunaju so zaradi napovedanega močnega vetra zaprli že več parkov, sprehode po parkih pa odsvetujejo tudi oblasti v Innsbrucku. O prvi škodi poročajo iz avstrijske Štajerske, kjer je odpihnilo streho z nadstreška za avtomobile.

O škodi zaradi nevihte poročajo tudi iz Belgije, kjer se je na ceste podrlo več dreves, ki ovirajo promet, veter pa je poškodoval tudi strehe. Tudi tam so odpovedali več deset poletov, otežen pa je železniški promet.

Drevo je medtem enega človeka poškodovalo na Češkem. Tam je brez elektrike ostalo okoli 100.000 ljudi.

Tudi iz več drugih prizadetih držav poročajo o izpadih električne energije, brez katere je ostalo po več deset tisoč gospodinjstev. Na Poljskem jih je brez elektrike 55.000, v Franciji pa je bilo davi še 130.000 domov brez elektrike.

Veliko Britanijo je nevihta že zapustila, a poplave in podrta drevesa še vedno povzročajo težave v prometu. Zdaj vremenoslovci napovedujejo sneg in led.

Več iz istega kraja