Search
Close this search box.

Neverjetno: Več voznikov tudi letos v napačno smer po avtocesti (VIDEO)

Na Facebook strani Vozimo pametno z DARS so v kratkem videu zbrali nekaj primerov vožnje v napačno smer, ki je, kot poudarjajo, smrtno nevarna. Ob posnetku so pripisali: "Saj ni res, pa je."

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer. Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega. 

VIDEO: “Saj ni res, pa je”Vožnja v napačno smer je smrtno nevarna

Ob tem pristojni opozarjajo, da če opazite, da vozite v napačno smer, se takoj ustavite ob robu cestišča, vključite utripalke in pokličite pomoč.

  • TAKOJ SE USTAVITE: ustavite se na odstavnem pasu oz. najbližjem robu vozišča, vklopite utripalke in zasenčene luči ter nemudoma pokličite pomoč.
  • NE VOZITE VZVRATNO: ne vračajte se po priključku, po katerem ste nepravilno uvozili na avtocesto, tudi če gre za izvoz iz počivališča.
  • Ne obračajte vozila na avtocesti, ne vozite čez vozne pasove!
  • Če boste izstopili iz avtomobila, si nadenite varnostno svetlobno oblačilo in stopite na prostor izven voznih pasov, za jekleno varnostno ograjo, pri čemer se zlasti ponoči in pri slabi vidljivosti predhodno prepričajte, kam stopate izven cestišča.
  • Če niste prepričani glede lokacije, kje se sploh nahajate, je najbolje, da pokličete prek sistema klica v sili, to je stebrička ob avtocesti s telefonom SOS, saj bo na ta način vaša lokacija takoj pravilno določena.
  • Počakajte na pomoč. Vaše vozilo bo odstranjeno po kriteriju »ovira na cesti«, pomembno pa je, da ne pride do poškodb ljudi, vas in drugih udeležencev v prometu.
  • NE GIBAJTE SE PO CESTI, AMPAK ČAKAJTE NA NAVODILA SLUŽB, KI VAS BODO REŠEVALA!   

Če se pred vami pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer, je zelo pomembno, da ostanete mirni, zmanjšate hitrost vožnje in se umaknete ob rob vozišča ali celo na odstavni pas. Vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, in ohranjajte zadostno varnostno razdaljo do vozila pred vami. Če uspete sami oziroma še bolje vaš sopotnik poklicati policijo (113) ali prometno informacijski center (1970), jim sporočite opis dogajanja, pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe,” so odgovorili na vprašanje, ali lahko vozniki sami zaustavimo oziroma preprečimo nadaljnjo vožnjo napačno vozečega vozila, ali smo s tem dejanjem v prekršku.

Kako naj ukrepamo, ko se pred nami na avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer, pa so pojasnili tudi na spletni strani DARS:

  • Ostanite mirni.
  • Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas, vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, varnostna razdalja med vozili v smeri naj bo ustrezna (zadostna).
  • Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.
  • Če uspete poklicati (še bolje pa je, če to naredi vaš sopotnik) ali policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18), lahko pa uporabite tudi obcestni telefon, sporočite opis dogajanja. Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, ker ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna. Pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe. 

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 EUR in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

Naj gre vse v letu 2022 samo v pravo smer, so še dodali na Facebook strani Vozimo pametno z DARS.

Dogodki

Na Facebook strani Vozimo pametno z DARS so v kratkem videu zbrali nekaj primerov vožnje v napačno smer, ki je, kot poudarjajo, smrtno nevarna. Ob posnetku so pripisali: "Saj ni res, pa je."