Search
Close this search box.

Neverjetno: Še na koči na Naravskih ledinah potrebujejo varnostne kamere

Koča na Naravskih ledinah, ki je v lasti Planinskega društva Ravne na Koroškem, stoji na jasi na 1072 metri nadmorske višine. Je lahko dostopna z avtomobilom, avtobusom ali peš. Zelo dobro je poznana tako planincem, ki jo zelo radi obiščejo na poti do Uršlje gore, kot tudi družinam z otroki, ki na njej pogosto preživljajo počitnice in je hkrati priljubljena pri vseh, ki imajo radi naravo. Lahko dostopna in poznana pa je, kot kaže tudi tatovom.

Kot je povedal Miran Mlakar, gospodar koče na Naravskih ledinah, je danes opazil, da so jim vlomili v nekatere prostore. Koča je v času od 1. 10. 2018 do 1. 5. 2018 odprta ob sobotah in nedeljah, tako da med tednom sameva. Ob vikendih pa na nje dežurajo člani Planinskega društva Ravne na Koroškem. »Imamo šest parov, ki si v tem »zimskem času« porazdelimo vikende in dežuramo na koči prostovoljno, je povedal Mlakar.«

»Danes sem s prijateljem peljal na kočo nove zaloge pijače, nakar sva slučajno opazila, da lesena vrata niso zaklenjena, ko sva pogledala bolj natančno, sva ugotovila, da jih nisva pozabila zakleniti, temveč, da so poškodovana, da je šlo za vlom. Poklical sem na Policijsko postajo Ravne na Koroškem, kjer so se na moj klic takoj odzvali prijazni policisti in v zelo kratkem času prišli na kočo, da smo skupaj popisali nastalo škodo in pregledali vse prostore.«

Mlakar je imel slab občutek že nekaj časa nazaj, ko so tatovi obiskali Dom tabornikov RKJ Obretanovo, »že takrat sem rekel, no naslednji smo pa na vrsti mi.« Kot kaže, je imel prav.

Vlomljeno je bilo prvič, vlomili pa so v prostore skladišča s pijačo, vendar so bila železna vrata, kot kaže »pretrd oreh«, saj so ostala le malo poškodovana, pijače jim verjetno zato niso odnesli, vlomili so tudi v delavnico z orodjem, kjer sta bila motorna žaga in atlas, ki prav tako nista bila zanimiva za tatove. Odnesli pa so šestnajst železnih kljuk za žlebove, ki so jih imeli na koči pripravljene za sanacijo strehe. Mlakar dodaja, da po prvi oceni niso odnesli veliko, nastala jo več materialne škode, saj so polomljena lesena vrata, ki jih bodo v teh dneh odpeljali k mizarju na popravilu, med tem pa bodo poskušali prostore zapreti z ivernimi ploščami. Železna vrata pa so le malo poškodovana. Vse imajo tudi zavarovano, čeprav v koči nimajo vrednih stvari, ki bi bile mamljive za tatove. »Po neumnem imamo zdaj prostovoljci toliko skrbi in nepotrebnega dela«, je razočaran Mlakar.

»Že pred kratkim je bil podan predlog, da opremimo kočo s kamerami. Zdaj jo tudi bomo. Smo jih že naročili. Objekt bomo opremili z video nadzornim sistemom in nočno razsvetljavo, da bodo tatovi osvetljeni tudi v temi«, dodaja Mlakar malo v šali malo zares. Je pa začuden nad tem, da so vlomilci poskušali vlomiti v več različnih prostorov, v nekatere jim je uspelo, niso pa poskusili vdreti v depandanso, kjer so apartmaji.

Za konec Mlakar pove, da bo koča odprta tudi v naslednjih mesecih med vikendi in tudi med novoletnimi prazniki. Tako, da vljudno vabljeni, da jih obiščete.

Dogodki