Nevarnost poledice: Policisti pozivajo k previdnosti na cesti

Povsod na našem območju je včeraj in ponoči snežilo. Da bi bili na cestah varni, policisti pozivajo, da pravočasno poskrbite za zimsko opremo in vozite previdno. Ponekod bo namreč sneg prešel v dež, zato bo možna tudi poledica. Na cesto se podajte le z očiščenim vozilom, z ustrezno zimsko opremo, pravočasno in strpno, vožnjo pa prilagodite razmeram na cesti.

Pred odhodom od doma zato preverite zimsko opremo svojega avtomobila, preverite, ali imate v vozilu dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskih stekel, pripravite pripomočke za čiščenje snega z vozila (v avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata metlica in strgalo za čiščenje stekel, svetujemo, da imate v zimskem času v prtljažniku vozila tudi manjšo lopato za kidanje snega), pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in poskrbite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi, pred daljšo vožnjo preverite, ali imate v rezervoarju dovolj goriva.

Policisti še dodajajo, da lahko sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi odeja v vozilu ne bo odveč. Predlagajo pa, da preden se odpravite na pot preverite stanje in prevoznost cest na spletni strani Prometno-informacijskega centra ali po telefonu na številki 19 70.

Policisti še svetujejo, da se na pot se odpravite samo, če imate na vozilu nameščeno ustrezno zimsko opremo, hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti ter spoštujte tudi druge cestnoprometne predpise in prometno signalizacijo, ob zastojih upoštevajte navodila vzdrževalcev cest in policije. Kolesarjenje v zimskih razmerah, na neočiščenih in zaledenelih ali poledenelih površinah je izredno nevarno, zato ga v tem času policisti odsvetujejo.

Policisti še opozarjajo, da hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča, povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami ter zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Smeri vožnje ne spreminjajte sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila, podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.

Poudarjajo pa še, da je zelo pomembna izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila, vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Svetujejo, da bodite še posebej pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica, računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno, med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu, v takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.

VIR: PU Celje