Neurje povzročilo precej škode na območju Vuzenice

  • Občina Vuzenica
Neurje z močnim vetrom in nalivi, ki je v ponedeljek zajelo del Koroške, je precej škode povzročilo na območju občine Vuzenica. Narasli hudourniki so prestopili bregove, sprožilo se je več zemeljskih plazov, ena družina se je začasno umaknila k sorodnikom, je danes objavila občina. Ta opozarja na težave z vodotoki in na posledice posegov v gozdu.

Ob neurju so zaradi velike količine dežja v zelo kratkem času narasli hudourniki in potoki, ki so prestopili bregove in odnašali dele lokalnih cest. Sprožili so se zemeljski plazovi, ki so poškodovali ceste, dvorišča in hiše. Narasle vode so zalile nekaj domov in kleti, potok Cerkvenica je pri izlivu v Dravo odplavil del zaščitnega opornega zidu, so zapisali pri vuzeniški občini.

Na pomoč so takoj priskočili gasilci, aktivirali so štab civilne zaščite, na pomoč so priskočila tudi podjetja z gradbenimi stroji ter posamezniki in sosedje, ki so pomagali najbolj ogroženim. Ogled in odstranjevanje škode še potekata.

Ob tem so na občini izpostavili odgovornost pristojnih služb, saj občina, kot so navedli, ni pristojna za urejanje potokov in hudournikov. Pristojno je ministrstvo za okolje in prostor oz. direkcija za vode, ki je podelila koncesijo podjetju VGP Ptuj. Tako se je župan Občine Vuzenica Franjo Golob že danes sestal z njihovimi predstavniki z namenom reševanja položaja.

Hkrati občina znova opozarja na “neodgovorno sečnjo in spravilo lesa, ki ga nadzira in odreja zavod za gozdove”. Kot še navajajo na občini, prihaja pri sečnji in spravilu lesa do grobih posegov v gozd z urejanjem novih vlak, poškodbami tal in nepravilnim odlaganjem posekanega lesa in vej. Vse to pa lahko, kot je znano, vpliva na dogajanje v naravi ob močnih nalivih.

Neurja z močnim vetrom in nalivi so v ponedeljek težave povzročala v več delih Koroške, Štajerske, Pomurja in Dolenjske.

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Prosta delovna mesta