Neurje po Sloveniji zaliva ceste, hiše in podira drevesa. V Ljubljani v Drami evakuacija

Neurje, ki je popoldne in zvečer zajelo večji del Slovenije, je povzročilo številne nevšečnosti. V Ljubljani je zvečer poplavilo več podvozov in cest, na severni obvoznici je zaradi poplavljenega vozišča na odseku od priključka Ljubljana Bežigrad do priključka Ljubljana Podutik v smeri Kosez popolna zapora.

Kot je za STA sporočil Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana, imajo trenutno odprtih več kot 150 intervencij, na terenu pa so skoraj vse razpoložljive gasilske enote, ki posredujejo predvsem zaradi poplavljenih kleti in stanovanj. Meteorno voda je poplavila skoraj vse podvoze. Okorn pri tem naproša vse, ki potrebujejo pomoč, da pokličejo na številko 112, kjer bodo zabeležili klic in se odzvali v najkrajšem možnem času.

Na nekaj objektih je meteorna voda vdirala skozi streho. Prav tako je nekaj vozil obtičalo v poplavljenih podvozih, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Pomočnica ravnatelja SNG Drama Ana Rokvić Pinterič je za N1 povedala, da je zalilo celotno Dramo, ki je že tako ali tako v slabem stanju. “Zaenkrat Dramo zapiramo in se evakuiramo,” je povedala. “Voda dere po stopnišču, gasilcev ne moremo priklicati, ker je stavba v zelo slabem stanju, se bojimo, da se bo sesula sama vase,” je povedala med evakuacijo. Dramo je poplavilo med gledališko predstavo, evakuirali so tudi gledalce. “Začelo je kapljati na oder,” je poudarila. Težave z meteorno vodo naj bi imeli tudi v nekaterih drugih ljubljanskih gledališčih, poroča portal N1.

Za Bežigradom je v 10 minutah zapadlo 25 milimetrov, gre za naliv s povratno dobo 25 let, je na Twitterju zapisal meteorolog Blaž Šter.

Popoldne je sicer močno deževje z vetrom podiralo drevesa in poplavljalo objekte v velikem delu Slovenije. Najhuje je bilo v občinah Beltinci, Cankova, Lendava, Celje, Laško, Ljutomer, Murski Soboti, Odranci, Puconci in Rogašovci, kjer je moralo posredovati več gasilcev.

Uprava za zaščito in reševanje je poročala, da se je ob okoli 18. uri v Celju na železniško progo Celje-Žalec podrlo drevo. Okoli pol ure pozneje je močno neurje z dežjem in vetrom zajelo občino Laško, kjer so poročali o podrtih drevesih, ki so padala na ceste, poplavilo je hišo, poškodovalo pa je tudi lokalno cesto. Na pomoč so prihiteli gasilci PGD Laško.

O močnem neurju poročajo tudi iz občine Cankova. Tam je strela udarila v drevo. V Beltinci, Lendavi, Ljutomeru gasilci iz več objektov prečrpavajo meteorno vodo, v Murski Soboti, Puconci in Rogašovci pa vodo odstranjujejo tudi iz stanovanjskih hiš. V Odrancih so gasilci posredovali zaradi močno poškodovanega ostrešja stanovanjske hiše.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije