Search
Close this search box.

Nesreča nikoli ne počiva – avtocisterna PGD Veliki Kamen po intervenciji zdrsnila po pobočju

Po posredovanju na intervenciji ob požaru se je 22. januarja zgodila prometna nesreča gasilcem, ki so nesebično pomagali ljudem v stiski. V zahtevnih voznih razmerah je prišlo do zdrsa gasilske avtocisterne, ki se je skupaj s kar šestimi gasilci prevrnila na bok.

Ganljiva zgodba gasilcev se je dotaknila marsikoga, tudi nas. Gasilci so neprecenljiv del naše družbe in večkrat tvegajo svoja življenja, da pomagajo drugim. Zgodba, ki sledi, je zgodba, ob kateri se velja zamisliti.

Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Kamen takole opisuje svojo nesrečno intervencijo: “Bil je miren nedeljski večer. Skozi okno smo nekateri člani opazovali kako močno sneži – večina gasilcev je bila doma na toplem. Na kar se sproži alarm, zvoniti začnejo telefoni – INTERVENCIJA – dimniški požar v Koprivnici. Brez razmišljanja kaj narediti se je proti gasilskem domu na pomoč odpravilo kar 19 naših gasilcev. Hitro smo izvozili z gasilsko cisterno in vozilom za prevoz moštva. Nekaj članov je na intervencijo prišlo še nekoliko kasneje. Ceste so bile zasnežene, ne očiščene, sneg moker, pa vendar je nekako šlo. Hitro smo prišli na kraj dogodka, dimniški požar je grozil, da se vsak čas razširi na ostrešje stanovanjske hiše. Naši fantje ukrepajo takoj in naredijo vse, da to preprečijo. Požar je kmalu pogašen. Na pomoč pridejo tudi poklicni kolegi iz PGE Krško. Skupaj ostanemo še nekaj časa in preverimo, da je požar res pogašen in da se slučajno, zaradi visokih temperatur dimnika, ne bi prenesel na ostrešje. Ves ta čas zunaj divje sneži. Skupaj s poklicnimi kolegi ocenimo, da možnosti za razširitev požara ni več in da je dimniški požar uspešno pogašen. Domačim odsvetujemo kurjenje za ta večer in strokovni pregled dimnika. Čas je za odhod.

Gasilska vozila so se drug za drugim odpravila nazaj. V vmesnem času cesta ni bila niti splužena, niti posuta s soljo in peskom. Njihova gasilska cisterna se je odpravila na pot zadnja v vrsti, vozil jo izkušen gasilec, ki je sam profesionalni šofer, vajen zahtevnih zimskih razmer.

Cesta po kateri so se vračali, se dvigne v hrib in na vrhu klanca nekoliko izravna. Šofer je vozil počasi in previdno, nič ni kazalo na to, da cisterne ne bi mogel varno pripeljati v gasilski dom. A žal je bilo tako le do trenutka, ko se je cesta prevesila strmo navzdol v levi ovinek. Vsa gasilska vozila predhodno na tem odseku niso imela težav. Nato se je zgodilo nepričakovano. Zaradi obilnega sneženja, nesplužene in neposute ceste ter predhodno že povoženega snega na cestišču, je težka gasilska cisterna zdrsnila po cesti navzdol.

Šofer je takoj vrhunsko odreagiral in za trenutek že videl izhod iz situacije. Pa vendar je potisna sila 15 ton težkega vozila bila pretežka. Prišlo je do zdrsa cisterne s ceste. Od tam naprej se ni več dalo narediti ničesar več. Cisterno je iz bankine povleklo po bregu navzdol. Vozilo se je prevrnilo na streho in potem na levi bok. V njem je bilo 6 članov moštva. V kabini se je začlo močno kaditi, postalo je zadušljivo. Fantje, ki so še pred nekaj trenutki pomagali sokrajanu rešiti dom, so se zdaj borili za svoja življenja.

Z nadčloveškimi napori so k sreči uspeli prebiti vetrobransko steklo in se umakniti na varno. Opis doživetega z zapisom na svojem Facebook profilu nadaljujejo: “Dva člana se uspeta poleči ven skozi stransko okno na bok prevrnjenega vozila. Eden od članov jih na hitro prešteje in v šoku pozabi prišteti sebe, misleč da je eden ostal notri. Hitro ugotovijo, da so vsi varno zunaj. Pokličejo na pomoč in ostali gasilci se takoj vrnejo. Na pomoč se vrnejo tudi poklicni kolegi PGE Krško. Čez nekaj časa pridejo reševalci, ki prevzamejo dva poškodovana člana in ju odpeljejo na urgenco v bolnišnico Brežice. Na pomoč pride tudi policija, ki pa v takem primeru mora opraviti tudi svoje delo. Alkotest šoferja pričakovano pokaže 0.0, preverijo pnevmatike, ki imajo več kot dovolj profila. 6 naših fantov, vidno pretresenih od dogodka tolaži dejstvo, da bi lahko bilo še mnogo huje. Eden izmed njih je doživel komplicirani zlom desne roke, drugi je imel porezano roko in močan udarec v nogo. Preostali štirje pa so jo, razen udarnin, na srečo odnesli brez večjih in trajnejših posledic. Sreča v nesreči? Definitivno!

In tako so gasilci na Velikem Kamnu izgubili svojo gasilsko avtocisterno. Avtocisterno, ki so jo pred desetimi leti kupili sami iz lastnih sredstev od gasilskih kolegov PGD Brezje iz Maribora. Bila je rabljena – saj sredstev za novo niso imeli – ampak bila je njihova! Z njo so v desetih letih vsako leto pomagali mnogim na različnih intervencijah. Nazadnje so se z gasilci iz preostale Slovenije s to cisterno, z ramo ob rami borili z ognjenimi zublji na Krasu. Čeprav je bila ta avtocisterna “gospa v letih”, je dobro služila svojemu namenu in skupaj z njo so premagali veliko različnih nesreč in požarov. Zdaj je, na žalost, kot kup nesreče, obležala premagana med zimsko solato na vrtu v Koprivnici.

Gasilci iz PGD Veliki Kamen se zahvaljujejo vsem, ki ste jim v trenutkih nesreče priskočili na pomoč, predvsem poklicnim kolegom iz PGE Krško, reševalcem in policiji. Hvala vsem, ki jim boste še pomagali v naslednjih dneh, ko bodo morali izvesti tehnično precej zahteven dvig vozila in vozilo odstraniti z mesta nesreče. Pomoč pa bodo zagotovo potrebovali še v prihodnjih mesecih, ko bodo morali nujno najti rešitev za nadomestno intervencijsko vozilo. Nesreča nikoli ne počiva – tudi gasilci niso imuni na njo – so pa ob vsem skupaj najbolj hvaležni za to, da so njihovi pogumni fantje živi in verjamejo, da bodo po tej nesreči še bolj povezani med seboj in predani svojemu poslanstvu – pomagati drugim v nesreči. NA POMOČ!

Vir: Fb PGD Veliki Kamen

Dogodki

Po posredovanju na intervenciji ob požaru se je 22. januarja zgodila prometna nesreča gasilcem, ki so nesebično pomagali ljudem v stiski. V zahtevnih voznih razmerah je prišlo do zdrsa gasilske avtocisterne, ki se je skupaj s kar šestimi gasilci prevrnila na bok.