Search
Close this search box.

Nenavadna pljučnica na Kitajskem terjala drugo smrtno žrtev

Nenavadna oblika pljučnice, ki jo povzroča nova vrsta koronavirusa, je v mestu Wuhan v osrednji Kitajski zahtevala drugo smrtno žrtev, so po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdile lokalne zdravstvene oblasti.

Doslej je za nenavadno obliko pljučnice po navedbah kitajskih zdravstvenih oblasti zbolelo 41 ljudi. Dva sta umrla, pet jih je v kritičnem stanju, pri 22 bolnikih pa je stanje stabilno.

Za izbruh pljučnice naj bi bila po izsledkih preliminarnih raziskav kitajskih znanstvenikov kriva nova vrsta koronavirusa. Ta virus izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev.

Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem, kjer so že zabeležili prvi primer bolezni, in Filipinih.

Prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja so potrdili 31. decembra v Wuhanu, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev. Sprva je izbruh sprožil preplah zaradi možnosti ponovnega izbruha akutnega respiratornega sindroma, sarsa, vendar je Kitajska to možnost izključila. V celinski Kitajski je leta 2003 zaradi sarsa umrlo 349 ljudi, v Hongkongu pa 299.

Dogodki

Več iz istega kraja