Search
Close this search box.

Nenavaden vonj na Koroškem – prebivalci naj ostanejo v zaprtih prostorih

Prebivalce Koroške od zgodnjega jutra vznemirja nenavaden vonj, ki se širi po vsej Koroški. Številni so se s klicem na interventno številko 112 obrnili tudi na Upravo RS za zaščito in reševanje.

Nekateri prebivalci so moteč vonj opazili že pred dnevi, poročali so tudi o pekočem občutku v žrelu. Danes zjutraj so vonj zaznavali na širšem območju Slovenj Gradca, Dravograda in Raven na Koroškem, ter naprej po Dravski in Mežiški dolini.

Vzrok nenavadnega vonja je zaenkrat še neznan. Na terenu so vse gasilske enote ter upravljalci plinovodov Petrol Energetika in Komunala Slovenj Gradec, ki opravljajo meritve, s katerimi želijo odkriti izvor vonja. Ena izmed domnev je namreč, da bi težavo povzročala okvara plinovoda, toda do sedaj opravljene meritve niso pokazale nenormalnih vrednosti plina v zraku. Kot je povedal regijski poveljnik civilne zaščite in vodja slovenjgraške izpostave URSZR Alan Matijevič, prihaja na Koroško tudi mobilna enota ekološkega laboratorija, ki bo opravila nadaljne meritve in odkrila vzrok vonja, kar bo omogočilo nadaljne ukrepanje. “Prebivalcem svetujemo, naj do nadaljnega ostanejo v zaprtih prostorih, naj ne zračijo in naj se ne zadržujejo na prostem,” je pozval Matijevič, usmeritve za ukrepanje pa pripravlja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Dogodki