Search
Close this search box.

Nemec bo nasledil Fajonovo v Evropskem parlamentu. Kdo pa bi jo v državnem zboru?

Iz stranke SD so sporočili, da je Matjaž Nemec potrdil, da bo po prenehanju mandata Tanji Fajon v Evropskem parlamentu zasedel mesto poslanca. Nemec je na evropskih volitvah leta 2019 na listi SD dobil največje zaupanje volivk in volivcev za Fajonovo in Milanom Brglezom. Fajonovi mandat evropske poslanke preneha ob potrditvi nove sestave DZ.

Funkciji evropske in slovenske poslanke sta nezdružljivi, zato bo predsednica SD Tanja Fajon prekinila mandat v Evropskem parlamentu.

Na konstitutivni seji DZ bodo potrdili mandate in s tem bo Tanja Fajon nastopila mandat v DZ, v katerega je bila izvoljena na nedeljskih državnozborskih volitvah.

Kot je za STA v ponedeljek pojasnil asistent v njeni pisarni Jure Tanko, ji z dnem konstituiranja DZ preneha mandat v Evropskem parlamentu, ki se mora s tem sicer še formalno seznaniti.

Predsednik DZ obvesti Evropski parlament, ki potem formalno obvesti DZ, da je mesto Tanje Fajon izpraznjeno, in pozove DZ, da na njeno mesto imenuje nadomestnega poslanca, ki ga mora potrditi DZ in o tem obvestiti Evropski parlament.

Matjaž Nemec je do mandata upravičen tako po vrstnem redu kot po preferenčnih glasovih. Če bi mandat odklonil, bi ta pripadel Dominiki Švarc Pipan ali Nevi Grašič.

Če bo Fajonova po koalicijskih pogajanjih zasedla ministrsko funkcijo v vladi, jo bo v DZ nadomestil Jonas Žnidaršič.