Search
Close this search box.

Nekoč dom gasilcev, kmalu dom osmih družin

Dravograjski gasilci so se pred dvema letoma preselili v nove prostore v stavbi športne dvorane Špic D. Prejšnji gasilski dom je svojemu namenu služil štiri desetletja, kmalu pa bo stavba dobila novo funkcijo. Lani je namreč Občina Dravograd na javni razpis Stanovanjskega sklada Republike Slovenije prijavila rekonstrukcijo gasilskega doma v večstanovanjski objekt, zadnje dni v aprilu pa so objavili razpis za oddajo ponudb morebitnih izvajalcev.

Obstoječi gasilski dom je zgrajen v dveh etažah: pritličje in nadstropje. V pritličju so trenutno garaže in pomožni prostori, v nadstropju pa večnamenska dvorana in stanovanje. Večnamenska dvorana je do prenove cerkve sv. Vida v 80-ih letih prejšnjega stoletja služila kot poročna dvorana, vse do prenove stavbe Občine Dravograd pa so v njej potekale tudi seje občinskega sveta, občasno pa tudi druge prireditve.

Po izvedeni spremembi bodo v pritličju urejena štiri enoinpolsobna stanovanja z ločenimi vhodi iz severne strani, z dvorišča. Vhodi v stanovanja in terase bodo pokriti z leseno nadstrešnico. Eno od stanovanj bo namenjeno gibalno ovirani osebi in bo primerno opremljeno in dostopno.

Preko glavnega vhoda s stopniščem na južni strani ob glavni cesti in osrednjega stopnišča bodo dostopna ostala štiri stanovanja v nadstropju, skupni prostori (kotlovnica in prostor za čistila) ter shrambe v pritličju. V nadstropju se nahaja obstoječe dvosobno stanovanje. Stanovanja v nadstropju bodo dvosobna, velikosti 45 kvadratnih metrov.

Predvidene so standardne instalacije elektrike in vodovoda s priključitvijo na javni vodovod. Ogrevanje je predvideno na zemeljski plin.

Dovoz do objekta bo ostal enak, s priključkom na državno cesto. Ob objektu bo urejenih devet parkirnih mest, od teh bo eno invalidsko. Dovoz in parkirišča bodo asfaltirana.

Občina ima sicer v lasti 125 stanovanj, upravlja pa jih 550. Zadnji stanovanjski blok so s sofinanciranjem SSRS zgradili leta 2003 na Meži s 13 stanovanji. Med njimi je osem občinskih, lastnik petih pa je Stanovanjski sklad Republike Slovenije. S prenovo nekdanjega gasilskega doma bodo predvidoma začeli septembra letos, dela pa naj bi bila zaključena junija 2019.

Dogodki