Nedelja v Črni minila v znamenju tradicionalne kmečke povorke (VIDEO in FOTO)

V petek se je v Črni na Koroškem začel tradicionalni, 65. Koroški turistični teden, ki ga pripravljajo občina Črna na Koroškem v sodelovanju s Turističnim društvom Črna ter društvi, organizacijami in posamezniki iz kraja. Organizatorji so tudi letos pripravili pester nabor tradicionalnih, športnih, kulturnih in zabavnih dogodkov, ki bodo v Črni in okolici odvijali vse do 15. avgusta. Ena od tradicionalnih prireditev je potekala včeraj, in sicer kmečka povorka, na kateri je sodelovalo šest vozov oziroma traktorjev.
20210808_151724

Letos se je na kmečki povorki predstavilo šest vozov iz Črne in njene okolice, ki so predstavili stare kmečke običaje. Med udeleženci smo zasledili tudi voz iz sosednje občine Šoštanj, ki so ga pripravili člani TD Raztok-Šentvid.

VIDEO: Kmečka povorka v Črni na Koroškem

Na čelu povorke pa je bil sicer tudi tokrat Pongračičev voz, ki je stalnica te prireditve že od začetka. Kot je povedal Rudolf Piko s Pongračičeve domačije, so se do letos udeležili že vseh prireditev in prav na vseh so prikazali, kako s cepci mlatijo žito. Prvih nekaj let so na povorki sodelovali s konji, po letu 1970 pa je prišel na vrsto traktor.

VIDEO: Družina Pongračič – prikaz mlatenja žita

Na prvi prireditvi so imeli Pongračičevi izposojenega “šoferja”, ki je imel par, konja in kobilo. “Pri nas doma smo imeli le kobilo, ki pa ni želela voziti v paru, zato je nas prvič na povorko, ki se je prav tako začela na Pristavi, zapeljal Ivan Kos (po domače Ratih),” je pojasnil Piko in dodal, da so voz, dolg 8 metrov, pripravili na njihovi kmetiji. Zdaj pa družino Piko že več kot deset let na povorko pripelje njegova sestra Darinka Stopar, ki je bila tudi letos med sodelujočimi edina ženska voznica traktorja.

Poleg Pongarčičevega voza in članov TD Raztok Šentvid, so se v nedeljo v Črni predstavili še čebelarji, člani Društva podeželske mladine Črna na Koroškem, članice DK Mežiška dolina, ki se jim je na vozu pridružila tudi županja mag. Romana Lesjak ter družina Senčnik.

Program je povezoval Jurij Berložnik, prisotne pa je poleg županje nagovorila tudi predsednica Turističnega društva Črna na Koroškem Štefanija Emeršič. z dogajanjem v Črni nadaljujejo tudi danes, ko med drugim za otroke pripravljajo Škratkov dan.

Celoten program turističnega tedna je na voljo Facebook in na spletni in Facebook strani Občine Črna na Koroškem, dodatne informacije pa v Turistično-informacijskem centru Črna ter Turističnem društvu Črna.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.