Search
Close this search box.

Ne zamudite roka za cepljenje psov

Vsi lastniki psov, ki ste imeli datum obveznega cepljenja proti steklini v času epidemije novega koronavirusa, med 12. marcem in 31. majem, ter ga zato še niste opravili, morate cepljenje opraviti najkasneje do 30. junija. Le tako se bo cepljenje štelo za pravočasno. Tisti lastniki, ki imate cepljenje predvideno od danes naprej, pa morate to storiti v roku in s cepljenjem ne smete zamujati.

Na Veterinarski zbornici glede veljavnosti cepljenja pojasnjujejo, da je, glede na določila Odredbe o začasnih ukrepih v zvezi z izvajanjem ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali, določeno, da imajo lastniki psov po koncu epidemije, še 30 dni časa, da zagotovijo cepljenje svojega psa. V tem času se šteje, da je bilo cepljenje opravljeno pravočasno.

Kot so še pojasnili lahko lastniki psov v soglasju s svojim veterinarjem psa pripeljejo na cepljenje kadarkoli, veterinar pa bo vpisal datum cepljenja takrat, ko bo psa cepil. Kot datum naslednjega cepljenja bo veterinar določil datum čez eno leto (v primeru, da gre za prvo ali drugo cepljenje) oziroma čez tri leta (če gre za tretje ali ostala cepljenja).

Na Veterinarski zbornici so še pojasnili, da razmik med cepljeni ostane, kot da je bilo cepljenje izvedeno v predpisanem roku, ne glede na zamudo zaradi epidemije.

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno.

VIR: Veterinarska zbornica Slovenije

Dogodki