Napovedana so krajevna neurja, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki

Po četrtkovi večerni vremenski ujmi, ki je zajela del države, vremenoslovci nevihte napovedujejo tudi za danes popoldne in v noči na soboto. Povečana bo možnost za pojav krajevnih neurij, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarja Agencija za okolje RS (Arso). Druga polovica vikenda bo sončna.
FOTO: PGD Kotlje

Zaradi napovedanih neviht z močnimi nalivi pa bo danes in v noči na soboto povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije. Verjetnost za plaz se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, pa pozivajo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Posebno pozornost pa naj namenijo pojavljanju svežih razpok, posedanju in zdrsom zemljine ter zastajanju vode, so še zapisali.

Začetek vikenda torej prinaša spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Že v četrtek zvečer so del države sicer zajele nevihte z močnimi nalivi. Začelo se je na Gorenjskem, nato pa se je vremenska ujma počasi pomikala proti jugovzhodu. Iz uprave za zaščito in reševanje so opozorili na naraščanje hudournikov in meteornih voda.

Plohe in nevihte bodo pogostejše tudi danes popoldne in zvečer. Ponekod se bodo nadaljevale v noči na soboto in v soboto dopoldne. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 21 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

V soboto bo na zahodu države delno jasno, popoldne pa večinoma sončno. Tudi v nedeljo in ponedeljek bo sončno, nekaj vročinskih neviht bo po napovedi Arsa v nedeljo popoldne in zvečer na severu države.

Pričakovati je, da bodo visoke temperature in pretežno sončen vikend številni izkoristili za obisk obale in turističnih krajev. Na spletni strani prometnoinformacijskega centra za državne ceste tako visoko gostoto prometa napovedujejo za celoten vikend.

Danes popoldne jo pričakujejo v smeri iz urbanih središč proti turističnim krajem, v soboto dopoldne pa prav tako ob začetku poletnih počitnic na Bavarskem v smeri od Avstrije proti Hrvaški. Promet bo izjemno gost tudi v nedeljo zvečer, ko se bodo kolone vozil vile iz turističnih krajev nazaj proti urbanim središčem.

V več občinah obilne padavine ponoči povzročale težave

V četrtek v večernih urah so nevihte z obilnimi padavinami zajele del Gorenjske. Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje so največ težav povzročile v občini Kranj. Nekaj dela pa so imeli gasilci tudi v občinah Dol pri Ljubljani, Grosuplje, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji.

Regijski centri za obveščanje so po doslej zbranih podatkih skupno po državi zabeležili 58 dogodkov, povezanih z ujmo. Gasilci ene poklicne enote in 12 prostovoljnih društev so imeli največ dela s črpanjem meteorne vode, ki je poplavljala predvsem kleti stanovanjskih, poslovnih in drugih objektov ter zalivala dvorišča in ceste. S cestišč so odstranili tudi nekaj podrtih dreves, ki so padla zaradi razmočenega terena in vetra.

V naselju Žabnica v kranjski občini je ponoči potok prestopil bregove. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč zaščitili bližnje objekte. Na delu so bili tudi delavci komunalnih in cestnih podjetij.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.