Search
Close this search box.

Napovedana krajevna neurja: Ponekod možne močnejše nevihte z nalivi, sunki nevihtnega piša in debelejšo točo

Danes se po državi obeta burno vremensko dogajanje.
Fotografija je simbolična

Nad severnim Atlantikom in severozahodno Evropo je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Nad Atlantikom, zahodno od Evrope je obsežen anticiklon. Nad jugovzhodno Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka. Vremenska fronta se giblje od Baltskega morja proti Alpam, severno od nas, preko severne Italije do jugozahodnega dela Sredozemlja. Nad našimi kraji piha okrepljen zahodni do jugozahodni veter. Ozračje bo zaradi bližine hladne fronte nad nami danes popoldne in zvečer nestabilno, navaja spletni portal Neurje.si.

Podrobnejša napoved razvoja vremena

Danes bo sprva sončno in zelo toplo. Najvišje dnevne temperature bodo med 26 in 31 °C. Popoldne bo severovzhodno Slovenijo dosegla hladna fronta. Zapihal bo veter severnih smeri, napovedujejo na Neurje.si.

V severni polovici države bodo popoldne nastale posamezne plohe in predvsem nevihte. Največja verjetnost za nastanek neviht bo na Štajerskem in v Prekmurju. Nevihtne celice bodo potovale v smeri proti severovzhodu/vzhodu. V smeri Podravja, Prlekije in Prekmurja se bodo nevihte predvidoma krepile. 

Ob ugodnih vetrovnih pogojih in veliki zalogi potencialne konvektivne energije (CAPE), ki bo znašala do 1500 J/kg, bo predvsem v severovzhodni Sloveniji možen razvoj močnih neviht in krajevnih neurij. Neurja lahko spremljajo silovit nevihtni piš, močni nalivi in debelejša toča. Predvsem v Prekmurju je možen razvoj superceličnih neviht, ki bodo nato potovale v smeri Madžarske in severovzhoda Hrvaške. 

Zvečer bodo tudi na severozahodu Italije možne močnejše nevihte z nalivi, sunki nevihtnega piša in točo. Nevihte se bodo tam lahko zavlekle tudi v noč na četrtek. 

Drugod po državi bo možnost nastanka neviht manjša, a kakšna ploha ali nevihta ni izključena. V jugozahodni in južni Sloveniji bo ostalo suho, dodajajo na Neurje.si.

Agencija RS za okolje (Arso) pa je za severovzhod države že izdala tudi oranžno vremensko opozorilo za popoldne, zvečer in ponoči, saj so na tem območju zelo verjetna krajevna neurja s točo, sunki vetra in nalivi. Noč na torek pa je bila v Kopru prva letošnja tropska noč, je danes sporočil Arso. Kot so zapisali pri Arsu, se namreč temperatura zraka v noči na torek v Kopru ni spustila pod 20 stopinj Celzija. To vremenoslovci imenujejo tropska noč.

V prihodnjih urah pa se po državi obeta burno vremensko dogajanje, saj je v naši bližini vremenska fronta, ki bo pozno popoldne in zvečer dosegla naše kraje. Pred fronto že nastajajo prve plohe, v popoldanskem času pa se bodo razvile tudi nevihte, je za STA dogajanje razložil dežurni meteorolog na Arsu Luka Ravnik.

Arso je zato za severovzhod države izdal oranžno stopnjo opozorila, ker je na tem območju povečana verjetnost za nastanek krajevnih neurij, ki jih lahko spremljajo toča, močnejši sunki vetra in nalivi. Oranžna stopnja opozorila pomeni, da naj se prebivalci na to možnost pripravijo. Za preostala območja Slovenije je izdano rumeno opozorilo, ki pomeni, da naj bodo prebivalci na vremensko dogajanje pozorni.

V četrtek bo na Primorskem ob šibki burji deloma sončno. Drugod bo sprva pretežno oblačno, predvsem na Gorenjskem bo ponekod rahlo deževalo. Čez dan se bo delno zjasnilo, še napovedujejo meteorologi.

Vir: Neurje.si, STA

Dogodki

Danes se po državi obeta burno vremensko dogajanje.