Search
Close this search box.

Napoved neviht: Na Koroškem so možni močni nalivi, sunki vetra in toča

Danes, 2. julija, bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. V krajih severno od nas bodo že dopoldne nastajale plohe in nevihte, drugod pa se bodo pojavljale predvsem popoldne in zvečer. Ob Jadranu bo večinoma sončno, proti večeru bo zapihala šibka do zmerna burja. Možni so tudi močnejši nalivi, piš vetra in udari strel.
FOTO: Pixabay

Danes, 2. 7. 2019, bo Slovenijo dosegla hladna fronta, ki bo poskrbela za zelo razgiban popoldan. Nekaj “predfrontalnih” ploh in neviht lahko nad hribi nastane že čez dan, popoldan pa se bo pas neviht, vmes tudi močnejših, pomikal iz Avstrije in severne Italije, preko Slovenije, proti Hrvaški. Možni so močni nalivi, sunki vetra in toča, ki pa predvidoma ne bo dosegala večjih dimenzij, so zapisali na spletni strani Neurje.si.

1. stopnja nevarnosti – Obstaja možnost pojava močnejših neviht z močnimi, lahko tudi dolgotrajnejšimi nalivi, sunki nevihtnega piša do 80 km/h ter točo, ki lahko v premeru dosega 2-4 cm. Lokalno lahko ob močnejših nalivih pade več kot 50 mm padavin, zaradi katerih lahko prihaja do težav z meteornimi vodami. Nevihtni piš lahko premika lažje, nepritrjene predmete. Možen je nastanek manjše materialne škode.

Kot napovedujejo, nas bo danes tekom dneva nekoliko hladnejši zrak v nižjih plasteh dosegel od severovzhoda po vzhodni strani Alp. Dopoldne bo po večini države še delno do pretežno jasno, tekom dneva pa bodo v severni Sloveniji začele nastajati plohe in nevihte, ki se bodo v popoldanskih urah od severozahoda in severa postopno širile proti jugovzhodu. Zapihal bo veter severovzhodnih do vzhodnih smeri, sprva (že dopoldne) v Prekmurju in na Štajerskem, kasneje tudi drugje. Na Primorskem bo zvečer prehodno zapihala šibka burja.

Pas neviht se bo predvidoma pomikal od severa in severozahoda iznad Avstrije in severne Italije preko Gorenjske, Koroške in osrednje Slovenije proti Štajerski, Posavju, Dolenjski in Beli krajini.

Lokalno so danes možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki. Bodite pozorni na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto se ne zadržujte na izpostavljenih mestih, počakajte na varnem mestu, nevihta običajno ne traja dolgo, opozarjajo na spletni strani ARSO.

Najmanj možnosti za nastanek neviht bo na Primorskem, predvsem ob obali. Ob nevihtah so lokalno možni intenzivni nalivi in močni sunki nevihtnega piša, ni izključen tudi pojav toče, ki pa predvidoma ne bo dosegala večjih dimenzij.

Za razvoj neviht bo na voljo 1000 – 1500 J/kg konvektivne potencialne energije (CAPE) ob razmeroma šibkem striženju vetra, ki se bo povečalo ob napredovanju vremenske motnje (do 15 m/s v plasti 0-6 km). V nižjih plasteh troposfere bo veter obračal v vzhodno do severovzhodno smer, višje pa bo pihal zahodni do jugozahodni veter.

Nevihtne celice se bodo na poti proti vzhodu/jugovzhodu hitro združevale v nevihtne sisteme in linije. Nekaj posameznih ploh ali neviht lahko še nastane v noči na sredo (takrat so možne tudi ob obali), a je njihova verjetnost manjša.

Nevihte so zaradi kompleksnosti njihovega nastanka in gibanja ter lokalnosti njihovega pojavljanja težje napovedljivi vremenski dogodki, zato so možna odstopanja od napovedi. Natančne lokacije nastanka posamezne nevihte ni mogoče vnaprej predvidet. Omenjene napovedi so informativne in ne predstavljajo opozorila pred nevarnimi vremenskimi pojavi, zato na podlagi te napovedi ne sprejemajte pomembnih odločitev, še dodajajo na spletni strani Neurje.si.

V sredo in v četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v popoldanskem času bo nastalo nekaj ploh in neviht. Vročina v notranjosti bo nekoliko popustila, na Primorskem bo pihala šibka burja. V petek bo povečini sončno in spet nekoliko bolj vroče.

Danes, 2. julija, bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. V krajih severno od nas bodo že dopoldne nastajale plohe in nevihte, drugod pa se bodo pojavljale predvsem popoldne in zvečer. Ob Jadranu bo večinoma sončno, proti večeru bo zapihala šibka do zmerna burja. Možni so tudi močnejši nalivi, piš vetra in udari strel.