Search
Close this search box.

Namesto rokavic za v trgovino razkuževanje rok, za starejše od 65 let obvezna osebna izkaznica

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v četrtek, 9. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 33 ljudeh. Skupno število okuženih se je povzpelo na 1124, od tega je nekaj manj kot polovica zdravstvenih delavcev ter zaposlenih in oskrbovancev v domovih za starejše. Število smrtnih primerov se je povečalo za tri, skupaj je umrlo 43 ljudi. Uradni govorec vlade Jelko Kacin je povedal, da je smrtnost v Sloveniji v primerjavi z nekaterimi drugimi državami razmeroma majhna.

LJUBLJANA – Premier Janez Janša je v zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa, napovedal, da bo to možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev. Omejitev gibanja na lastno občino pa bo po mnenju vladnega govorca Jelka Kacina veljavna vsaj do konca prihodnjega tedna.

LJUBLJANA – Vlada je sklenila ponovno omogočiti izvajanje nenujne ambulantne specialistične dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. A to bo veljalo le za bolnike, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja.

LJUBLJANA – Sindikati javnega sektorja zahtevajo odstop predsednice komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor Nataše Belopavlovič, ker da je z razlago o dodatku za delo v rizičnih razmerah presegla pristojnosti. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je pojasnil, da so do tega dodatka, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu.

LJUBLJANA – Vlada je odlok o odprtju trgovin v času epidemije spremenila tako, da bodo morali odslej potrošniki, starejši od 65 let, svojo starost dokazovati z osebno izkaznico. Med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja še naprej lahko nakupujejo samo ranljive skupine. Sindikat delavcev trgovine Slovenije je medtem zahteval zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov.

LJUBLJANA – Vlada je zaradi zagotavljanja sredstev za odziv na epidemijo nalezljive bolezni covid-19 sklenila zaprositi za mednarodno pomoč v obliki prevoza zaščitnih sredstev in opreme. Za mednarodno pomoč bo zaprosila prek zveze Nato oz. njenega Centra za usklajevanje pomoči ob nesrečah.

LJUBLJANA – Tako pri Slovenski karitas kot Rdečemu križu Slovenije v času epidemije novega koronavirusa opažajo porast pomoči potrebnih. Pri Slovenski karitas so zabeležili 670, pri Rdečem križu Slovenije pa več kot 1000 novih prosilcev za pomoč. Najpogosteje organizaciji pomagata pri dostavi hrane in najnujnejših higienskih pripomočkov, pri karitasu so pomagali tudi pri plačilu položnic v skupnem znesku 53.000 evrov.

LJUBLJANA – Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura stekli 30. maja. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.

LJUBLJANA – V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa le dobra četrtina Slovencev hodi v službo kot običajno. Podoben je delež tistih, ki delajo od doma, na čakanju doma je ena šestina. Dobra polovica jih meni, da koronavirus predstavlja veliko tveganje tako za njihovo službo kot za obstoj podjetja, kjer so zaposleni, kaže raziskava družbe Aragon.

LJUBLJANA – Slovenske galerije v času, ko so morale zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa zapreti vrata za obiskovalce, beležijo povečan obisk na svojih spletnih straneh. Povečalo se je tudi število njihovih sledilcev na družbenih omrežjih. Po številu sledilcev na Facebooku z več kot 17.000 sledilci zagotovo izstopa Narodna galerija.

SVET

LONDON – V svetu je bilo doslej potrjenih več kot 1,5 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. To pomeni, da se je samo v šestih dneh število okuženih povečalo za pol milijona. Na svetu je zaradi covida-19 umrlo skoraj 90.000 ljudi, več kot 337.000 bolnikov pa je okrevalo.
V ZDA imajo s 432.000 primeri največ potrjenih primerov okužbe, sledijo Španija, Italija in Nemčija. Največ življenj je virus zahteval v Italiji.

WASHINGTON – V ZDA so doslej našteli najmanj 432.579 okužb in 14.830 mrtvih, v državi New York 151.079 okužb in 6268 mrtvih, v mestu pa 81.803 okužb in 4571 mrtvih. V sredo je v državi New York umrlo 799 ljudi, kar je nov dnevni rekord. Število smrti narašča, se pa število okužb, predvsem pa število hospitalizacij umirja.

RIM – V Italiji se je spet povečalo število mrtvih zaradi koronavirusa v primerjavi z dnevom prej. V zadnjem dnevu je umrlo 610 ljudi, skupaj pa že 18.279 ljudi. Se pa zmanjšuje število oseb na intenzivni negi. Med smrtnimi žrtvami je v Italiji tudi sto zdravnikov.

MADRID – V Španiji so po dveh dneh naraščanja števila žrtev covida-19 prvič poročali o manjšem številu mrtvih. V zadnjih 24 urah je umrlo 683 bolnikov, 74 manj kot v sredo, skupno pa že 15.238. Nekoliko je upadlo tudi število novo okuženih. V zadnjih 24 urah so potrdili še okoli 5700 primerov okužbe, skupno 152.446.

LONDON – V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo še 881 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 7978. Zunanji minister Dominic Raab, ki nadomešča premierja Borisa Johnsona, pa je povedal, da premier ostaja na intenzivni negi, kjer pozitivno napreduje.

PARIZ – Francija je prvič od izbruha novega koronavirusa potrdila upad števila obolelih s covidom-19 na oddelkih intenzivne nege. Tovrstno pomoč je potrebovalo 7066 bolnikov, kar je 82 manj kot dan prej. Doslej je umrlo več kot 12.000 ljudi, od tega 8044 v bolnišnicah in 4166 doma.

ANKARA – Turčija namerava s posebno aplikacijo za pametne telefone slediti okuženim z novim koronavirusom in tistim, s katerimi so bili v stiku, da bi tako zagotovili, da ostanejo doma v samoizolaciji. Po besedah turškega zdravstvenega ministra Fahrettina Koce si jo bodo morali naložiti vsi okuženi z novim koronavirusom.

BRUSELJ – Finančni ministri EU nadaljujejo zahtevna pogajanja o fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Šef evroskupine Mario Centeno je dejal, da je dogovor zelo blizu. Opozoril je, da je na kocki veliko in ministre pozval, naj potrdijo pogumen in ambiciozen načrt v odziv na pandemijo.

WASHINGTON – Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je za spopad s posledicami pandemije novega koronavirusa napovedala novo serijo finančnih operacij, s katerimi bo podjetjem, gospodinjstvom, državi in lokalnim oblastem, ki so jih prizadeli ukrepi za zajezitev virusa, zagotovila 2300 milijard dolarjev.

BERLIN – Nemški letalski prevoznik Lufthansa vsako uro paraliziranega potniškega letalskega prometa, ki je posledica pandemije novega koronavirusa, izgubi milijon evrov, je opozoril izvršni direktor koncerna Carsten Spohr. Ob tem je dodal, da bo skupina, če bo želela ostati pri življenju, potrebovala državno finančno pomoč.

ŠPORT

ŽENEVA – Tudi kvalifikacijski turnirji za košarkarski turnir na olimpijskih igrah v Tokiu, ki bodo zaradi pandemije novega koronavirusa na sporedu poleti 2021, so prestavljeni na prihodnje leto, je sporočila Mednarodna košarkarska zveza. Med kandidati je tudi Slovenija, ki bi morala konec junija igrati kvalifikacije v Kaunasu. Moško evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti leta 2021 v Gruziji, Nemčiji, Italiji in na Češkem, pa je pomaknjeno na september 2022.

LJUBLJANA – Fundacija za šport je že konec marca nacionalnim športnim zvezam razdelila 75 odstotkov od 1,8 milijona evrov, namenjenih za vrhunski šport, ki je zaradi pandemije koronavirusa ustavljen. Naslednji teden bo zvezam začela razdeljevati še okoli dva milijona evrov sredstev za kakovostni in vrhunski šport otrok in mladine. Prvotno razpisanih letošnjih sredstev za slovenski šport v višini 8,5 milijona evrov predvidoma ne bodo krčili.

LJUBLJANA – Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je napovedala, da bo po izbruhu pandemije novega koronavirusa močno oklestila plače vseh svojih 130 uslužbencev. Kolesarske dejavnosti so povsem ustavljene vsaj do 1. junija, odpadle in prestavljene so mnoge največje dirke na svetu, med njimi tudi Giro d’Italia in Tour de France.

MONTE CARLO – Evropsko atletsko prvenstvo bo med 15. in 21. avgustom 2022 v Münchnu. Nov termin svetovnega prvenstva pa je zaradi prestavitve olimpijskih iger na prihodnje leto zdaj med 15. in 24. julijem 2022 v mestu Eugene.

Dogodki