Search
Close this search box.

Namesto novoletnega ognjemeta spektakel z droni (VIDEO)

Šanghaj je v novo leto vstopil nekoliko drugače, odpravili so tradicionalni ognjemet in namesto tega nebo napolnili z tisočimi sinhroniziranimi brezpilotnimi letali.

Nad največjim kitajskim mestom je letelo skoraj 2000 dronov in ustvarilo zanimive oblike, besedilo in celo figuro. Svetlobni spektakel so pripravili kot alternativni način, kako zamenjati tradicionalni ognjemet, saj ta ustvarja preveč hrupa, hkrati onesnažuje okolje z dimom in tako predstavlja požarno nevarnost. Praznovanje brez glasne pirotehnike pa je bolj prijazno za živali.

Tudi tradicionalno polnočno odštevanje nad reko Huangpu, na vzhodu mesta, je izvedel roj dronov. Državna medijska hiša CCTV je poročala, da je ponazoritev človeka, ki teče čez obzorje simbol velikih sprememb in dosežkov Šanghaja v zadnjih 40 letih. Predstava je uspela zaradi izjemnega truda programerjev in tehnikov, ki so uspeli koordinirati vsa brezpilotna letala, so zapisali na portalu maribor24.si.

Tradicionalni ognjemet so zamenjali droni.

Šangajska demonstracija visokotehnoloških brezpilotnih letal pa je na drugi strani zaskrbljena, saj so bila pred kratkim predstavljena policijska brezpilotna letala. Ta so zasnovana za nadzor, napad in odstranitev subjektov na ulicah. Po besedah kitajskih tehnologov so droni primerni za boj proti terorizmu in uporabni pri posebnih operacijah vladnih organizacij.

VIR: maribor24.si

Dogodki