Search
Close this search box.

Največja verjetnost za nevihte bo danes na Koroškem. Možna tudi toča

Danes proti večeru in ponoči so možne močnejše nevihte z lokalnimi neurji. V južni Sloveniji pa tudi jutri zjutraj in dopoldne.

Vremenska slika nad Evropo in Slovenijo

Iznad Azorskega otočja se proti zahodni Evropi širi in krepi območje visokega zračnega tlaka, medtem ko se ciklonsko območje zadržuje nad severovzhodnim Atlantikom med Islandijo in Skandinavijo. Vremenska fronta poteka iznad območja Skandinavije preko srednje Evrope do severne Španije in se bo jutri tekom dneva približala Alpam. Pred fronto bo nad naše kraje z zahodnimi do jugozahodnimi vetrovi pritekal topel in vse bolj vlažen zrak.

Podrobnejša napoved razvoja vremena

Dopoldne bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature se bodo po nekaterih nižinah v notranjosti države povzpele do 35 °C, na Goriškem še kakšno stopinjo ali dve več. Sredi dneva in popoldne se bo nad hribovitimi predeli severne Slovenije povečala kopasta oblačnost. Nad Alpami v Avstriji in severovzhodni Italiji bodo začele nastajati plohe in nevihte, ki se bodo širile proti jugovzhodu, vendar bodo do slovenske meje večinoma oslabele.

Kakšna predfrontalna nevihta je pozno popoldne in zvečer najprej možna zlasti v severni polovici države, pri čemer ni izključen pojav toče. Največja verjetnost za nevihte bo takrat na severovzhodu (Koroška, severna Štajerska in Prekmurje). V noči na torek bodo nevihte v obliki nevihtnega sistema ali linije iz smeri Italije dosegle tudi zahod države in potovale proti vzhodu v notranjost. Verjetnost za nevihte se bo takrat povečala tudi ob obali.

V primeru razvoja nevihtne linije bodo glavno nevarnost predstavljali močni sunki nevihtnega piša ter močnejši nalivi. Padavine v obliki ploh in neviht bodo v drugem delu noči prehodno zajele večji del države (najmanj verjetnosti bo na jugovzhodu) in do jutra večinoma ponehale.

Vir: Neurje.si

Dogodki