Search
Close this search box.

Največ novega snega je zapadlo na Gorenjskem in Notranjskem, ponekod motena dobava električne energije in poplave

Sneženje, ki je v sredo zajelo večino Slovenije, je že ponehalo, največ novega snega je zapadlo na Gorenjskem in Notranjskem. Zaradi burje so omejitve v prometu na vipavski cesti. Ponekod na Dolenjskem je zaradi novozapadlega snega motena dobava električne energije, pristojni težave odpravljajo. V Bertokih je strela udarila v večstanovanjsko hišo.

Po poročanju prometnoinformacijskega centra primorska avtocesta ni več zaprta zaradi močnega vetra. Na vipavski hitri cesti pa je med razcepom Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič velja prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike.

Zaradi poplave je zaprta cesta Poljčane-Majšperk pri Novakah, obvoz je urejen.

Zaprt je prelaz Vršič. Na avstrijski strani prelazov Pavličevo sedlo, Jezerski vrh, Ljubelj in Korensko sedlo pa so obvezne verige.

Največ novega snega je zapadlo na Gorenjskem in Notranjskem. V Ratečah je zapadlo okoli 40 centimetrov novega snega, skupno imajo tam 75 centimetrov snega. Na Voglu in Vršiču je zapadlo okoli 30 centimetrov novega snega, skupno je tam več kot en meter snega.

Na Babnem Polju je zapadlo slabih 30 centimetrov novega snega, na Blokah okoli 25, na območju Cerkniškega jezera in Logatca pa okoli 20 centimetrov. V Ljubljani je zapadlo šest centimetrov snega, kažejo podatki Agencije RS za okolje.

Zaradi novozapadlega snega je ponekod motena dobava električne energije. Po poročanju centra za obveščanje je dobava motena na več lokacijah v občinah Črnomelj, Dobrepolje, Kočevje in Ribnice, kjer bodo delavci Elektra Ljubljana okvare poskušali odpraviti v dopoldanskem času.

Okoli 4. ure je bila zaradi novozapadlega snega v okolici naselja Podgrad v občini Novo mesto prekinjena dobava električne energije na okoli sedmih transformatorskih postajah, v okolici Žužemberka pa na okoli 15 transformatorskih postajah. Delavci Elektra Ljubljana okvare odpravljajo, navaja center za obveščanje. Oskrba z električno energijo je bila ponoči prekinjena tudi na območju Ilirske Bistrice, napako pa so pristojni že odpravili.

Zaradi vetra ali sneženja se je nekaj dreves podrlo tudi na ceste na območju Kopra, Ljubljane in Nove Gorice. Primorski poklicni in prostovoljni gasilci pa so sredi noči posredovali na območju Bertokov, kjer je strela udarila v večstanovanjsko hišo. Udar strele je poškodoval celotno električno in delno tudi vodovodno instalacijo na treh stanovanjskih objektih. Gasilci so zavarovali kraj dogodka ter prezračili zadimljene prostore in preprečili puščanje vode iz poškodovanega bojlerja, navaja center za obveščanje.

Po napovedih meteorologov se bo danes čez dan delno zjasnilo, burja bo slabela. V petek pa bo pretežno jasno z nekaj megle po nižinah, temperature bodo zimske.

Danes bo sprva oblačno, tudi v južni Sloveniji bodo padavine zjutraj ponehale. Sredi dneva in popoldne se bo od severa jasnilo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6, na Goriškem in ob morju okoli 9 °C.

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo pihala povečini šibka burja. Jutranje temperature bodo od -10 do -3, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne od -4 do 3, na Goriškem in ob morju okoli 7 °C.

V soboto bo precej jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne marsikje megleno. Jutro bo mrzlo. V nedeljo bo pretežno oblačno, v notranjosti bo občasno rahlo snežilo.

Vremenska slika: Vremenska fronta se je pomaknila nad osrednji Balkan. Nad srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka k nam hladnejši in postopno bolj suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Čez dan se bo od severa delno razjasnilo, burja ob severnem Jadranu bo nekoliko oslabela. Jutri bo pretežno jasno, predvsem v Kvarnerju bo pihala šibka burja.

Vir: STA, ARSO, SPIN

Dogodki