Najboljši med prideluje Srečko Verdinek iz Podvelke

Srečko Verdinek iz občine Podvelka je lani dosegel izjemen uspeh. Na ocenjevanju v Gornji Radgoni je za gozdni med dobil najvišjo oceno med vsemi udeleženci in osvojil priznanje prvak vrste. Temu je sledil še večji uspeh, saj je hkrati osvojil nagrado šampion vseh ocenjenih sort. "Že vrsto let čebelarji iz občine Podvelka dosegajo izjemne rezultate, tokrat pa lahko s ponosom povemo, da imamo najboljši med," so ob njegovem uspehu zapisali na spletni strani občine.
l_369408_1

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA se je moral zaradi epidemije odpovedati tradicionalnemu sejemskemu dogajanju, zato so poiskali inovativno alternativo v obliki Spletne Agre, ki poteka med 7. septembrom 2020 in 7. marcem 2021. V okviru sejma pa so že podelili tudi odličja sejma AGRA. Priznanje za najboljši med je prejel Korošec Srečko Verdinek.

Na ocenjevanju medu z mednarodno udeležbo je sodelovalo 64 čebelarjev oz. podjetij z 89 vzorci medu. Z naslovom Šampion je bil nagrajen med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev, in sicer gozdni med Čebelarstva Srečko Verdinek iz Kaple.

Na slavnostni podelitvi je prejemnikom priznanja izročil direktor sejma, Boris Erjavec, ob prisotnosti 4. medene kraljice Slovenije, Valentine Marinič.

Prvaki vrste so postali vzorci medu z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti, pri čemer je moralo sodelovati v vsaki vrsti vsaj 7 vzorcev. Naziv so si prislužili Vita – med čebelarstvo, Dejan Tadej Posl s.p. iz Podplata za cvetlični med, Čebelarstvo Srečko Verdinek iz Kaple za gozdni med, Mitja Smrdel s.p. iz Kranja za lipov med ter Zdravko Rižnar iz Ljutomera za kostanjev med.

Seznam vseh nagrajencev najdete s klikom na povezavo: rezultati ocenjevanja.

Ob tej priložnosti so na spletni strani Občine Podvelka zapisali, da je Srečko Verdinek v Ožbaltu zelo priljubljen krajan. “Ponavadi ga obiščemo, ko potrebujemo med. Srečko ga ima vedno dovolj na zalogi. Kadar pa je zdoma, nas pred njegovo hišo čaka medomat.”

Kot so navedli, je ljubezen do čebel gojil že njegov oče v Gradišču na Kozjaku, ki je v to delo uvedel tudi svoja sinova. V letu 1970 sta se z bratom odpravila na občni zbor čebelarske družine Ožbalt. Fotografija tega dogodka ima danes posebno mesto v njegovem domu.”

V Ožbalt se je z družino preselil na veliko soboto leta 1984. Takrat je s sabo pripeljal tudi 25 panjev. Svoje delo je tukaj s še večjim veseljem nadaljeval. Svoje znanje je prenašal tudi na svoje otroke. Hči Sonja in sin Tomaž sta osvojila zlato priznanje na državnem tekmovanju mladih čebelarjev. Tudi število panjev je pridno povečeval. Danes ima na treh različnih lokacijah po 70 panjev, skupno 210 panjev.”

“Letni pridelek v zadnjih letih je 2 do 3 tone. Med loči po vrstah: gozdni, hojev, kostanjev in cvetlični, v preteklosti tudi lipov in smrekov. Med njegovimi pridelki najdemo tudi propolis,” je navedeno na strani občine.

“Srečko se pogosto druži tudi s čebelarji iz okolice. Veliko let je že član čebelarskega društva Radlje. Predsednik društva je bil 2 mandata, še vedno je tudi član upravnega odbora. Leta 1999 se je odločil preveriti kakovost svojega medu na strokovnem ocenjevanju, na sejmu v Gornji Radgoni. Za svoj med je bil tudi nagrajen. Kasneje je vsako leto sodeloval na omenjenem ocenjevanju in vselej prejel priznanje. V teh letih je prejel že več kot 10 zlatih priznanj,” so njegove dosežke na kratko strnili na občini. Kot že rečeno, pa je leta 2020 svoji zbirki dodal še prestižno priznanje.

Ob tem sam skromno prizna, “da za takšen uspeh potrebuješ tudi srečo, saj so vsi vzorci zelo kakovostni in so razlike v ocenah zelo majhne. Vsekakor pa uspeh ni naključje, ampak rezultat vztrajnega dela, so še dodali na občini.

Pri tem naj še omenimo, da je priljubljen in uspešen čebelar leta 2018 s strani Čebelarske zveze Slovenije, za delo na področju čebelarstva, prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. stopnje.

Vir: Spletna stran Občine Podvelka, AGRA, Čebelarska zveza Slovenije

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.