Nagradni natečaj za organizatorje čistilnih akcij Moja reka si 2020 v duhu olimpizma

Foto: Domnika Karlatec

Na pobudo Coca-Cole v Sloveniji, v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez, Slovensko turistično organizacijo in društvom Morigenos se začenja peti nagradni natečaj za organizatorje čistilnih akcij Moja reka si 2020. V letošnjem olimpijskem letu so k sodelovanju še posebej vabljeni športni klubi, ki poleg športnih aktivnosti skrbijo za čisto okolje in vodne vire v Sloveniji.

Projekt Moja reka si 2020:

Projekt Moja reka si, katerega nosilec je družba Coca-Cola v Sloveniji, poteka že od leta 2016. Nagradni natečaj povezuje in spodbuja organizatorje čistilnih akcij po vsej Sloveniji. “S pomočjo projekta se informacije o okoljskih akcijah, ki so v posredni ali neposredni bližini voda, širijo hitreje, organizatorji pa so bolje slišani.” so povedali organizatorji. Moja reka si 2020 želi spodbuditi ljudi, da se okoljskim akcijam pridružijo v čim večjem številu po vsej Sloveniji.

Moja reka si je družbeno-odgovorni projekt spodbujanja čistilnih akcij in osveščanja o pomenu ohranjanja čistega okolja v Sloveniji. V letošnjem letu, ki je tudi olimpijsko, Moja reka si 2020 “izraža duh olimpizma, saj je spodbujanje ekološke ozaveščenosti eno od temeljnih načel olimpijskega gibanja.” Organizatorji vabijo k sodelovanju na natečaj najrazličnejše organizacije, ki po vsej Sloveniji tradicionalno izvajajo okoljske dejavnosti s podporo občin in komunalnih podjetij. Med njimi so tudi šole, krajevne skupnosti, turistična, ribiška, lovska, kulturna, gasilska društva in tudi športni klubi.

“V skladu z našo globalno pobudo Svet brez odpadkov in glede na naše trajnostne zaveze do leta 2025 v družbi Coca-Cola HBC vlagamo v pobude in projekte na področju varovanja okolja ter prispevamo k izboljšanju življenja v lokalnih skupnostih. Do leta 2030 želimo pomagati zbrati enako količino embalaže, kot jo damo na trg, z namenom, da jo recikliramo in ponovno uporabimo. Kot korak v tej smeri smo pri Coca-Coli HBC lani uvedli vrsto zavez, ki jih bomo dosegli do leta 2025 in tako zagotovili trajnostno poslovanje družbe. V okviru teh zavez si prizadevamo, da bo 100 odstotkov naše potrošniške embalaže mogoče reciklirati; da bo 35 odstotkov vse plastične embalaže, ki jo uporabljamo, izdelano iz reciklirane plastične embalaže in da bomo pomagali zbrati skoraj 75 odstotkov embalaže, ki se uporablja za naše pijače. Z izvajanjem projekta Moja reka si v sodelovanju s partnerji prispevamo h krepitvi ozaveščenosti ljudi v Sloveniji o pomembnosti pravilnega odlaganja odpadkov in spodbujamo državljane k odgovornejšemu vedenju,” je poudarila Mirjana Brlečić Bujanić, vodja Službe za javne in regulatorne zadeve v poslovni enoti Coca‑Cola HBC Adria.

Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ, ki je letos kot nov partner pristopil k projektu Moja reka si 2020 pa je dodal: “Športniki in športne organizacije s svojim odgovornim ravnanjem do okolja z zgledom prispevajo h krepitvi sonaravnega razvoja športa in življenja nasploh. Kot krovna slovenska športna organizacija spodbujamo okoljevarstvo, podpiramo okoljske pobude, kot je projekt Moja reka si, ter svoje zveze, športne klube in športnike spodbujamo k sodelovanju. Naš cilj je vsem športnikom in športnicam Slovenije omogočiti treniranje in tekmovanje v najboljših mogočih pogojih, kar vključuje tudi čisto okolje.”

Organizatorji lahko svojo čistilno akcijo na natečaj prijavijo prek spletnega obrazca do 23. marca 2020. Prijava na natečaj je brezplačna. Na spletnem mestu projekta najdemo podrobnosti o tem, kje in kdaj potekajo čistilne akcije in kdo je njihov organizator. Preverite tukaj.

“Čistilne akcije so v Sloveniji tradicionalno organizirane v pomladanskem času; večina jih poteka med svetovnim dnevom vode (22. marca) in svetovnim dnevom Zemlje (22. aprila). Letošnji natečaj podaljšuje to simbolično enomesečno obdobje.”

Organizatorji bodo prejeli priznanja, trije finalisti pa tudi finančne nagrade: zmagovalec bo prejel 1.000 evrov, drugi finalist 750 evrov in tretjeuvrščeni 500 evrov.

VIR: Moja reka si 2020

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.