Search
Close this search box.

Nadzorniki Elektra Maribor razrešili Borisa Soviča

Nadzorni svet Elektra Maribor je na današnji seji po za zdaj še neuradnih informacijah časnika Večer razrešil dosedanjega predsednika uprave Borisa Soviča, ki je bil na tem položaju vse od leta 2012. Na njegovo mesto naj bi nadzorniki začasno kot vršilca dolžnosti imenovali dosedanjega predsednika nadzornega sveta Jožeta Hebarja.
Fotografija je simbolična

Hebar je bil za člana nadzornega sveta izbran na avgustovski skupščini podjetja in je bil v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred nekaj leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja na slovenskih avtocestah.

Da je bilo pri Soviču pričakovati enako usodo kot nedavno pri direktorju Elektra Ljubljana Andreju Ribiču, je bilo slutiti potem, ko je družba poleti na skupščini dobila tri nove člane nadzornega sveta, ta teden pa se je v lokalnem mediju Lokalec.si pojavil zapis, ki podjetju oziroma njegovi hčerinski družbi Oven očita nepravilnosti pri nakupu male hidroelektrarne v Podvelki.

Članek med drugim navaja, da je bila vrednost elektrarne sedem let prej ocenjena na okoli 1,2 milijona evrov, zato naj bi bilo čudno, da je kupec takoj pristal na predlagano ceno prodajalca 1,6 milijona evrov.

Da gre za zgrešeno investicijo in sum preplačila, naj bi po pisanju spletnega medija pričalo dejstvo, da so Dravske elektrarne Maribor za isto elektrarno pred leti ponujale samo 600.000 evrov, na koncu pa naj bi projekt stal celo 1,8 milijona evrov. Pri tem naj bi kot javno podjetje na 200.000 evrov več pristali celo brez soglasja nadzornega sveta, še dodaja lokalni medij, ki pri zapisanih trditvah ne navaja nobenega vira.

Sovič je že pred današnjo sejo z dejstvi nepovezane trditve odločno zavrnil. Ob tem je pojasnil, da je treba razlikovati tržno od investicijske vrednosti elektrarne. Kot je dodal, je družba Oven Elektro Maribor za elektrarno na podlagi pridobljene cenitve ponudila ceno, ki je zanjo sprejemljiva glede na pričakovani donos.

Ob tem je Sovič spomnil, da Elektro Maribor že od leta 2007 ni več javno podjetje, v skladu s statutom delniške družbe pa soglasje nadzornega sveta za tovrstne investicije v hčerinskih družbah ni predvideno. Kljub temu je uprava nadzorni svet sproti obveščala o investiciji, je dejal in dodal, da je odločitev o investiciji sprejel direktor omenjene družbe, po predhodno pridobljenem soglasju krovne družbe.

Za to, da bi obstal na čelu podjetja, očitno niso pomagala niti omenjena pojasnila, niti današnje navedbe vodstva družbe, da mora vodstvo Elektra Maribor z več kot 220.000 uporabniki v 74 občinah ter 848 zaposlenimi in 668 delničarji ravnati v dobro družbe. Ob tem velja omeniti, da je bil Sovič nekoč mariborski župan iz vrst SD.

Kot so zatrdili, za prekinitev mandata ni utemeljenih razlogov, saj zahvaljujoč velikemu angažmaju zaposlenih družba že vrsto let posluje uspešno ter tudi v sedanjih epidemiološko zahtevnih razmerah zagotavlja neprekinjeno poslovanje in stabilnost oskrbe prebivalstva in gospodarstva z električno energijo.

Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa zaključil s čistim dobičkom v višini 10,5 milijona evrov, kar je 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

Gre za že drugo zamenjavo na čelu kakšnega od slovenskih elektrodistrbucijskih podjetij, potem ko je nadzorni svet prejšnji teden razrešil dolgoletnega prvega moža Elektra Ljubljana Andreja Ribiča. Se je pa zapletlo pri poskusu menjave vodstva v družbi Gen-I, kjer skupščina ni potrdila Roberta Goloba za nov mandat, vendar podpore ni dobil niti drugi kandidat Jure Soklič.

Dogodki

Nadzorni svet Elektra Maribor je na današnji seji po za zdaj še neuradnih informacijah časnika Večer razrešil dosedanjega predsednika uprave Borisa Soviča, ki je bil na tem položaju vse od leta 2012. Na njegovo mesto naj bi nadzorniki začasno kot vršilca dolžnosti imenovali dosedanjega predsednika nadzornega sveta Jožeta Hebarja.