Search
Close this search box.

Nad odpadno embalažo in nagrobne sveče z novimi interventnimi ukrepi

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je sprejel Sklep o izvedbi interventnih ukrepov za komunalno odpadno embalažo in odpadne nagrobne sveče, s katerim bo na nekaterih lokacijah ravnanje z odpadki zagotovila država.

Ministrstvo za okolje in prostor je namreč prejelo obvestilo Inšpektorata RS za okolje in prostor o preseženih skladiščnih kapacitetah za komunalno odpadno embalažo in odpadne nagrobne sveče na nekaterih lokacijah, tudi po uveljavitvi Zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in odpadnimi nagrobnimi svečami.

Država bo za odpadno embalažo in nagrobne sveče, zbrane v letu 2019, poskrbela v skladu z zakonom, ki ga je državni zbor sprejel decembra lani, in velja le do konca letošnjega leta. Z njim je država v prvi vrsti želela poskrbeti za odpadno komunalno embalažo in nagrobne sveče, ki so se nakopičile do lanskega leta.

Vendar zakon določa, da je mogoče zakon uporabiti tudi, če minister za okolje po njegovi uveljavitvi s sklepom ugotovi, da so na lokacijah, kjer je predhodno skladiščena ali skladiščena komunalna odpadna embalaža, ali na lokacijah, kjer so predhodno ali začasno skladiščene odpadne nagrobne sveče, ponovno presežene zmogljivosti skladiščenja v skladu s predpisi in je treba brez odlašanja odvrniti tveganje za onesnaževanje okolja in zdravje ljudi ter doseganja okoljskih ciljev na področju ravnanja z odpadki.

Zakon določa tudi, da se zakon uporablja za izvedbo postopkov, ki so se na podlagi zakona začeli, ne pa tudi končali do prenehanja uporabe njegovih določb. Sklep ministra sicer ne navaja, za kakšne količine odpadne komunalne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč gre tokrat, prav tako ne opredeljuje, koliko naj bi državo novi interventni odvozi stali.

V prvem sklopu interventnega odvoza je bilo za odvoz označenih 13.700 ton odpadne embalaže in 696 ton odpadnih sveč, skupno naj bi država za to odštela okoli dva milijona evrov. A medtem, ko je ministrstvu uspelo poskrbeti za praktično vso nakopičeno odpadno embalažo, ni našlo izvajalca, ki bi odpeljal in poskrbel za nagrobne sveče. Zakon je sicer najvišjo ceno za odvoz odpadne embalaže postavil pri 120 evrih na tono plus davek, za odvoz sveč pa pri 200 evrih na tono.

Vir: STA/gov.si

Dogodki