Search
Close this search box.

Nacionalno preverjanje znanja letos odpade, matura bo

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, ki bo v celoti objavljen v soboto, povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Matura vsekakor bo, je zagotovila. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali. Odločitev, da letos NPZ odpade, je bila po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, pa do pristojnih za NPZ in predstavnikov ravnateljev.

LJUBLJANA – Svetovna federacija za hemofilijo ob svetovnem dnevu hemofilije poziva k boljši prepoznavi te bolezni. Na svetu živi 400.000 hemofilikov, 75 odstotkov brez ustrezne zdravstvene oskrbe. V Sloveniji živi 473 bolnikov z različnimi motnjami strjevanja krvi, od tega 205 hemofilikov tipa A ter 24 hemofilikov tipa B. Ker morajo hemofiliki v času novega koronavirusa še posebej paziti na zdravje, obenem pa ohranjati fizično kondicijo, so v društvu začeli s fizioterapevtskimi vajami na daljavo.

LJUBLJANA – Koncentracije črnega ogljika iz prometa so se v Ljubljani v drugi polovici marca, po uvedbi ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa, zmanjšale, so ugotovili v raziskovalni skupini podjetja Aerosol. To podjetje v okviru številnih projektov po svetu meri črni ogljik tudi na lokacijah po Ljubljani. Merilniki so postavljeni v nakupovalnem središču BTC in v Šmartnem, ki predstavlja predmestje. Običajno so koncentracije izpustov v BTC dvakrat višje. Pred uvedbo ukrepov zaradi covida-19 so opažali dva porasta, ob jutranji prometni konici in popoldne, zdaj pa opažajo le jutranje povišanje koncentracij.

SVET

WUHAN – Kitajsko mesto Wuhan, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, je presenetljivo popravilo število smrtnih žrtev in ga zvišalo za okoli 50 odstotkov. V zadnjem dnevu so namreč dodali še 1290 smrtnih žrtev covida-19, skupno se je število mrtvih v Wuhanu povzpelo na 3869, na državni ravni pa na 4632.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek na novinarski konferenci predstavil smernice svoje vlade za postopno odpiranje ameriškega gospodarstva in odpravljanje ukrepov družbenega distanciranja, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Guvernerje zveznih držav je obvestil, da so odločitve v njihovih rokah.

NAIROBI – Milijonom ljudi v južni Afriki zaradi omejitvenih ukrepov, uvedenih ob pandemiji novega koronavirusa, grozi lakota, so danes opozorili v organizaciji za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so pozvali vlade, naj ljudem zagotovijo pomoč v hrani.

BRASILIA – Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v četrtek odstavil zdravstvenega ministra Luiza Henriqueja Mandetteja. V prestolnici Brasilia naj bi to pričakovali že dlje časa, saj sta Bolsonaro in Mandetta zagovarjala različna stališče glede covida-19.

ŠPORT

NYON – Zaradi pandemije novega koronavirusa se praktično vsak dan pojavljajo nove ideje o tem, kdaj bi se določene športne prireditve lahko odvile. O možnih različicah razmišlja tudi Evropska nogometna zveza, ki zdaj načrtuje, da bi bil finale lige prvakov v Istanbulu lahko 29. avgusta. Vest je objavilo kar nekaj uglednih evropskih medijev, vir informacije pa je neimenovana oseba, ki je na Uefi zadolžena za načrtovanje tekmovanj. Finale evropske lige naj bi bil tri dni prej v Gdansku, ta termina pa bi bila možna le, če bi se državna prvenstva nadaljevala vsaj do julija.

BERLIN – Romunka Simona Halep in Čehinja Petra Kvitova verjameta, da vrhunski tenis brez navijačev nima pravega smisla, poroča Nemška tiskovna agencija, pri kateri so z nekdanjima zmagovalka Wimbledona opravili pogovor na temo novega koronavirusa in tenisa. Črnoglede so napovedi Romunke, ki ne verjame, da bodo letos še igrali tenis na najvišji ravni. Dejala je, da mnoge sicer skrbi prestavitev Rolanda Garrosa na kasnejši termin, ki se pokriva z drugimi turnirji, sama pa navdušena, če bi v letu 2020 sploh še igrali tenis.

BUENOS AIRES – Oblasti v Buenos Airesu, glavnem mestu Argentine, so se domislile, kako opozarjati ljudi, da v času pandemije novega koronavirusa nosijo zaščitne maske. Vse kipe v mestu so opremile z maskami, tako na obvezo meščane spomni tudi kip enega najboljših nogometašev na svetu, Diega Armanda Maradone, ki stoji pred stadionom Argentinos juniors. Mestne oblasti so sporočile, da ljudje takšne stvari potrebujejo, da se držijo pravil, ki bi pomagale zajeziti pandemijo.

DENVER – Von Miller, odlični obrambni igralec moštva Denver Broncos v ligi NFL ameriškega nogometa, se je okužil z novim koronavirusom. Agent Joby Branion je za spletno stran lige NFL dejal, da po pozitivnem testu njegov varovanec počiva doma in da je glede na okoliščine dobro razpoložen. Enaintridesetletni zvezdnik lige je postal drugi igralec, ki je zbolel s covidom-19, potem ko je to v sredo razkril tudi Brian Allen, igralec Los Angeles Rams.