Search
Close this search box.

Na zadnjo oktobrsko nedeljo se odvija Kotuljski praznik, obeležili so ga s spominsko slovesnostjo

Krajevni praznik Kotelj se tradicionalno odvija na zadnjo oktobrsko nedeljo, ob izteku Kuharjevih dnevov.

Ob vaških lipah v Kotljah stoji mogočen spomenik iz kamna, brona in jekla, ki so ga Hotuljci posvetili partizanskemu mitingu na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, v spomin vsem svojim padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja. To je dan za obuditev spomina na Kotlje sredi najhujše okupacije, ko so za en dan, ob pesmi, pogumu in goreči želji, postale svobodne.

Letos mineva natanko 80 let od dne, ko se je pod mogočnima vaškima lipama, v zaledju svete Marjete, zgodil veličastni Hotuljski miting, na katerem je šest govorcev navdušilo domačine, da bodo zmagali »siroteji«, kot so mnogi imenovali partizane.

S himno v izvedbi Pihalnega orkestra železarjev Ravne in prihodom praporščakov domoljubnih in veteranskih organizacij na prizorišče se je slovesnost pod lipami pričela. Letos posebej slovesno, saj se je 80-letnice dogodka pod lipami udeležila tudi elitna enota oz. častna straža Slovenske vojske. Garda Slovenske vojske je izurjena vojaška enota, ki opravlja naloge najvišjega vojaškega protokola, kot so slovesni postroji, straže in sprejemi.

Pred spomenikom 54 padlih borcev med drugo svetovno vojno so kot vsako leto, s položitvijo venca in minuto molka, počastili spomin na tisto zadnjo oktobrsko nedeljo 1943, ko so borci in borke II. čete I. Koroškega bataljona, med pridigo vkorakali v cerkev sredi kraja in zahtevali pridigo v slovenščini. In na koru se je oglasila slovenska pesem. Kotlje tako praznično tradicionalno in ponosno obhajajo spomin na dan, ko je bil njihov kraj za en dan osvobojen.

V programu, ki so ga sooblikovali otroci Vrtca Ravne, enote Levi devžej KotljePOŠ Kotlje in dijakinja Srednje šole Ravne Zala Črešnik so zbrani prisluhnili pozdravnemu nagovoru predsednice Krajevne skupnosti Kotlje Suzane Šapek in prazničnim besedam župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, ki je poseben pozdrav namenil vsem borcem, veteranom vojne za Slovenijo, krajankam in krajanom, vsem Kuharjevim in vsem, ki obujajo spomin na skupno preteklost ter pozval k ohranjanju kulturne, umetniške in nacionalne dediščine za bodoče rodove.

Organizator prireditve, Svet krajevne skupnosti Kotlje v sodelovanju s Krajevnim odborom ZB za vrednote NOB Kotlje, in zbrani so slavje hotuljske zadnje oktobrske nedelje nadaljevali v druženju in povezovanju.

Vir: ravne.si

Dogodki

Krajevni praznik Kotelj se tradicionalno odvija na zadnjo oktobrsko nedeljo, ob izteku Kuharjevih dnevov.