Na Trotovem vrhu in pri spomeniku na Rimskem vrelcu pripravili spominski slovesnosti (VIDEO in FOTO)

Na Trotovem vrhu na Strojni je danes po enoletnem premoru potekala sicer že tradicionalna slovesnost v spomin padlim borcem Koroškega odreda. Predvsem so se udeleženci proslave spomnili padlega sekretarja OF Alojza Kompana Žnidaršiča, rudarja iz Črne na Koroškem, ter hudo ranjenega Lipija Kolenika iz Pliberka. Dogodek pa je bil med drugim posvečen tudi koroškemu kulturnemu delavcu Mitji Šipku. Spomnili pa so se tudi v decembru 2019 umrlega Karola Polanca, ki je dolga leta organiziral to prireditev in množično srečanje ljudi na Trotovem vrhu.
naslovna rimski nob

Slavnostni govornik je bil Franjo Murko, ki je spregovoril o zgodovinskih dejstvih iz NOB in 30. obletnici nastanka samostojne Republike Slovenije. Program je povezoval predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, OE Ravne na Koroškem, Maksimilijan Večko. Za glasbeni vložek pa so poskrbeli člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem, zapeli pa Šentanelski pavri.

VIDEO: Moški pevski zbor Šentanelski pavri na proslavi na Trotovem vrhu

Med številnimi obiskovalci, ki jim je bilo letos naklonjeno tudi vreme, so bili nekateri poznani obrazi, med drugim smo zasledili oba koroška poslanca v DZ Jožeta Lenarta in Janija Prednika, kot edina županja pa se je slovesnosti tudi letos udeležila črnjansko županjo mag. Romano Lesjak. Dogodka pa so se udeležili tudi nekateri pohodniki jubilejnega 35. spominskega pohoda na Triglav v počastitev partizanskih patrulj 1944 in izobešanja slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1991, ki je potekal ta konec tedna.

Po končanem uradnem delu je sledila pogostitev in druženje ob zvokih harmonikarjev.

FOTOGALERIJA: Proslava na Trotovem vrhu

Mežiške doline in KO ZB Kotlje pa je spominska slovesnost, na kateri so počastili spomin na vse padle Hotuljce in se spomnili 80. obletnice ustanovitve OF ter 30. obletnice naše Slovenije, potekala 20. junija tudi v Kotljah pri spomeniku na Rimskem vrelcu. Zbrane je nagovorila Ema Peruš, v kulturnem programu pa so sodelovali harmonikarji KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem.

FOTOGALERIJA: Proslava na Rimskem vrelcu

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije