Na tisoče ovacij v Avstriji, Sloveniji in Franciji (FOTO)

OktetSuha_Konzerthaus2019

Pliberški oktet Suha, ki pogosto koncertrira tudi v Dravogradu, se v letu 2019 lahko pohvali z bogato kulturno bero. Pri tem je aprilsko koncertno potovanje v Francijo bilo le eden od viškov leta. Nagrajeni pa so bili z bučnim aplavzom tisočerih.

Meseca aprila so suški pevci prepotovali francosko regijo Grand Est ob nemško-luksemburški meji in se pri petih koncertih odlično predstavili tudi na mednarodnem festivalu “Mines en Choeurs”. Pred in po tem so bili na sporedu že veliki nastopi v celovški koncertni hiši ali v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Zgodno poletje je kot vedno bilo v znamenju „Festivala Suha-Dravograd“, tokrat z odličnimi skupinami iz Avstrije, Slovenije in Latvije. Že teden navrh nastopa na dveh veleprireditvah: v Celovcu je petju pod zmajem prisluhnilo nad 2000 ljudi. Uspešna pa je bila tudi udeležba na festivalu “Pod lipo” v slovenskem Šentanelu. Običaje poletne pavze letos ni bilo. Julija in avgusta so se vrstili manjši in večji nastopi, deloma z mednarodno publiko v Tinjah ali ob „zveneči poletni noči“ v dobrolskem samostanu.

Tudi jeseni je šlo korajžno naprej: spet v koncertni hiši v Celovcu, nato v veliki dvorani Špic v Dravogradu in kot posebni višek kone septembra nastop in intervju v živo v televizijski oddaji “Guten Morgen Österreich”, ki jo ORF 2 prenaša po vsej Avstriji. Veliko je bilo pohval. Pozno jeseni pa še gostovanja v Rožeku, Velikovcu, Pliberku in v Visokem pri Kranju. Vmes pa vedno še manjši nastopi ob jubilejih prijateljev ali ob pogrebih. Pevsko leto pa so zaključili s čudovitim dobrodelnim adventnim koncertom v Markovi cerkvi v Volšperku.

Za leto 2020 so že tri težišča določena: Festival Suha s posebnim poudarkom na 100-letnico koroškega plebiscita, pevska turneja po Irski ter 110. obletnica KPD Drava Žvabek.

Preberi še:  V turizmu opozarjajo na nujnost obnove ceste na Kope, dela trenutno sodno ustavljena

Besedilo: Oktet Suha