Na svetovni dan jabolk v Sloveniji za pokušino na voljo šest ton jabolk

Danes je svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za zdravje ljudi. Na šestih lokacijah po Sloveniji je za pokušino danes na voljo šest ton jabolk, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

“Ta sadež velja v Sloveniji za tradicionalnega, saj imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. Idealna klima in tla za pridelovanje sta tista dva pogoja, ki omogočata, da se poleg številnih sort še vedno ohranjajo tudi avtohtone, ki so izjemno pomembne za našo naravno in kulturno dediščino. Slovenska jabolka so z vidika kakovosti nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti,” so poudarili.

Jabolka z znakom Izbrana kakovost – Slovenija danes ponujajo na stojnicah v Ljubljani, Mariboru in Celju v okviru kampanje sektorja sadja s sloganom Najboljša ne padejo daleč od drevesa.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko si ob tem sloganu želi, da bi se tega zavedali prav vsi prebivalci Slovenije in vsak dan zaužili vsaj eno jabolko, ki je zraslo v lokalnem okolju. “Sheme kakovosti so pomembno sporočilo potrošniku in ne samo simbolni znak. Ker se zavedamo pomembnosti teh shem, bomo tudi v prihodnje ozaveščali potrošnike in jih spodbujali k poseganju po tovrstnih proizvodih,” je dejala.

Profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Robert Veberič meni, da je uživanje lokalno pridelanega sadja priporočljivo. “Zaradi strogega nadzora v Sloveniji točno vemo, kakšni so bili standardi pridelave in predelave sadja ter kakšno sadje in izdelke iz sadja lahko pričakujemo v shemi Izbrana kakovost. Kljub raznim zagotovilom pri uvoženem sadju ostaja senca dvoma, predvsem glede zagotavljanja optimalne zrelosti,” je pojasnil.

Pobudo, da je 21. oktober svetovni danes jabolk, je leta 1990 dala britanska organizacija Common Ground. S tem želijo poudariti vrednost jabolk v prehrani ter pomen za zdravje ljudi. Jabolka so namreč bogat vir mineralov, vitaminov in drugih življenjsko potrebnih snovi, poleg tega pa so tudi izjemno dostopna in jih lahko dobimo v svoji neposredni bližini, torej od lokalnih pridelovalcev.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije