Search
Close this search box.

Na Sv. Primožu na Pohorju bodo praznovali lepo nedeljo

V nedeljo bo veselo na Sv. Primožu na Pohorju v Občini Vuzenica. Po sveti maši vas čaka zanimiva razstava in veselica s skupino Kanoni. Poskrbljeno bo tudi za jedači in pijačo. Dobrodošli.

V nedeljo, 2. julija 2023, bo potekalo praznovanje lepe nedelje na Sv. Primožu na Pohorju. Po sv. maši, ki bo potekala ob 10. uri, si bo v obnovljenem poslopju ob župnišču možno ogledati razstavo “Vol, podjarmljena moč” v organizaciji Koroškega pokrajinskega muzeja.

Razstava in dokumentarni film Vol, podjarmljena moč se osredotočata na vole in njihovo vlogo v kmečkih gospodarstvih na ribniško- mislinjskem Pohorju. Človekovi živalski pomočniki so vse od začetkov delovne rabe do njihovega zatona v času pospešene mehanizacije kmečkih gospodarstev s svojo podjarmljeno močjo poganjali številna delovna orodja od ral, plugov do bran ter različna prevozna sredstva, vozove in sani, gnali naprave, kot je bil gepelj, in bili nepogrešljivi pri vleki drevesnih debel, kamenja in drugega. S filmom smo zabeležili spomine posameznikov na veličino volov, saj so ti kljub zgodovinski pomembnosti za človeka skorajda izginili, ne da bi o njih spregovorili.

Razstava in film sta nastala v okviru projekta Turistična destinacija zahodno Pohorje (sklad ESRR). Ogled razstave bo mogoč do konca avgusta po predhodnem dogovoru (Tilčka Bricman, tel. št. 040 550 222).

V kletnih prostorih tega objekta bo odprta moštna klet, kjer bo možno poskusiti domač pohorski mošt. Ob 13. uri pa se pri Domu krajanov prične veselica v organizaciji Turistično športnega društva Sv. Primož-Šentjanž. Za zabavo bo poskrbela zasedba Kanoni.

Prav vse obiskovalce čaka brezplačna porcija pasulja in bogat srečelov.

Vabljeni.

Dogodki

V nedeljo bo veselo na Sv. Primožu na Pohorju v Občini Vuzenica. Po sveti maši vas čaka zanimiva razstava in veselica s skupino Kanoni. Poskrbljeno bo tudi za jedači in pijačo. Dobrodošli.