Search
Close this search box.

Na strokovnem posvetu v Dravogradu spregovorili na temo “Razvojne in prometne infrastrukture na Koroškem”

Tokratni strokovni posvet je potekal na stičišču treh dolin - v Dravogradu. Kompetentni sogovorniki pa so spregovorili o ključnih in zelo pomembnih temah za nadaljnji razvoj Koroške regije. Več pa v nadaljevanju.

V četrtek, 23. maja 2024, je v Dvorcu Bukovje, potekal strokovni posvet Društva za ceste severovzhodne Slovenije in to na temo “Razvojna in prometna infrastruktura na Koroškem.”

Kvalitetna prometna infrastruktura je nujna za razvoj Koroške regije je mnenje udeležencev letošnjega strokovnega posveta, ki je potekal pod organizacijskim okriljem DCM, Občina Dravograd, RRA Koroška, FGPA, DRC, IZS in GZS.

Tema strokovnega posveta je bila izgradnja in umeščanje 3. razvojne osi, rekonstrukcija državnega cestne omrežja na Koroškem, prenova železniške proge Maribor – Holmec, priložnosti za Koroško ob izgradnji hitre železnice Koralmbahn in sistemsko povezani ukrepi za reševanje poplavne ogroženosti Meže in Mislinje.

V razpravi so še posebej izpostavili, da: je sanacija infrastrukture po poplavah lahko priložnost za Koroško regijo, da dobi ustrezno prometno infrastrukturo, na katero je čakala več desetletij; Koroška v čim krajšem času potrebuje boljšo prometno povezavo na avtocesto A1; je slaba prometna dostopnost Koroške regije velik problem za njeno gospodarstvo; je najslabše stanje na državni cestni povezavi v Mežiški dolini, ki nujno potrebuje rekonstrukcijo; je potrebno izkoristiti potenciale železniških povezav v regiji in njeni bližini, je potrebno povezovati regijsko prometno in prostorsko načrtovanja; je potrebno prometno infrastrukturo graditi na način, da bo odporna na bodoče vremenske ujme.

Več o dogodku in vsebinah, ki so jih predstavili kompetentni sogovorniki najdete TUKAJ.

V okviru dogodka je potekala tudi novinarska konferenca ter okrogla miza na temo “Kdaj in kako bo Koroška postala infrastrukturno razvita in prometno povezana regija z enakovrednimi pogoji za gospodarski in socialno-družbeni razvoj?” Na omizju so razpravljali: Uroš Rozman – predsednik DCM, Bojan Borovnik – predsednik Razvojnega sveta koroške regije, Karmen Sonjak – direktorica RRA Koroška in Katja Pokeržnik – direktorica KGZ. Okroglo mizo je moderirala Karin Potočnik.

Tovrstni posvet je na Koroškem tokrat potekal že četrtič. V preteklosti smo bili priča le-temu že v Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem ter na Prevaljah. Krovni organizator dogodka je Društvo za ceste Severovzhodne Slovenije,  ki je strokovno, nepridobitno, prostovoljno in samostojno združenje tako fizičnih kot tudi pravnih oseb. Združuje strokovnjake za načrtovanje in gradnjo infrastrukture, katerih poslanstvo je krepiti inženirsko stroko in opozarjati na izzive, ki so pred nami. Novi predsednik DCM je Uroš Rozman, ki nam je po dogodku povedal: “Koroška regija je po dolgih letih čakanja na ustrezno prometno infrastrukturo na točki, ko mora izkoristiti pripravljenost države, da v fazi popoplavne obnove sanira kritične odseke državne cestne infrastrukture. Z ustreznimi sistemskimi povezanimi ukrepi na porečjih, pa mora biti ta odporna na bodoče ujme. Ob tem mora regija še naprej izvajati pritisk na čim prejšnjo izgradnjo in umestitev 3. razvojne osi ter obnovo železniške proge Maribor – Holmec s kvalitetno navezavo na hitro železnico Koralmbahn.”

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Tokratni strokovni posvet je potekal na stičišču treh dolin - v Dravogradu. Kompetentni sogovorniki pa so spregovorili o ključnih in zelo pomembnih temah za nadaljnji razvoj Koroške regije. Več pa v nadaljevanju.