Na Štajerskem in Koroškem v neurju podrta drevesa in razkrita ostrešja

Več občin na Štajerskem in Koroškem je v ponedeljek zvečer zajelo neurje, ki je po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje podrlo večje število dreves, odkrilo več ostrešij objektov in poškodovalo drugo infrastrukturo. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je odkrilo streho cerkve, največ posredovanj gasilcev pa so zabeležili v Mariboru.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo neurje na območju občin Šentjur, Vojnik, Benedikt, Duplek, Lenart, Maribor, Pesnica, Ruše, Šentilj, Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Največ dela so imeli gasilci na območju Mestne občine Maribor. Po besedah poveljnika Gasilske brigade Maribor Primoža Osojnika je šlo večinoma za odstranjevanje podrtih dreves, bile so tudi tri odkrite strehe. “Na srečo ni bilo toče ali poplav meteorne vode, je bil pa orkanski veter, ki podira in odkriva,” je danes povedal za STA.

Gasilci so odstranjevali podrta drevesa s cestišč, garaž in vozil, pri odkritih strehah na objektih so pomagali pri začasni sanaciji z avto lestvijo. Odstranili so podrti drog javne razsvetljave in nanošeni lahki gradbeni material na cesto, pomagali pa so tudi pri sanaciji podrtega večjega šotora in spomenika pri eni od mariborskih gimnazij.

V Rušah je drevo padlo na vozilo in ga poškodovalo. V Breznu je drevo padlo na stanovanjsko hišo.

V Občini Dravograd je bilo neurje z močnim vetrom in točo. Na lokalno cesto Libeliče-Libeliška gora je podrlo več dreves. V Otiškem vrhu je bila zaradi močnega dežja zalita cesta. Na Meži je voda zalila prostore poslovnega objekta.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je veter po navedbah uprave za zaščito in reševanje odkril okoli 50 kvadratnih metrov kritine na cerkvi ter odlomil križ iz zvonika. Gasilci so odkrito streho prekrili s folijo ter zavarovali cesto in okolico cerkve zaradi možnosti padca križa z zvonika. Cesta mimo cerkve je zaprta za promet.

Močno neurje je bilo tudi v Občini Prevalje. Na ceste se je podrlo več dreves, meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskega objekta in poslovne prostore. Na Lešah je meteorna voda zalila prostore osnovne šole.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha2@siol.net
miha2@siol.net
1 leto nazaj

Ta križ na turnu v Šmartnem je vsaj dve leti vse resno ogrožal. Lahko bi padel skozi streho stanovanj v novem farofu. Admin, zakaj brišeš, če je res?

A.U
Admin
Reply to  miha2@siol.net
1 leto nazaj

Pozdravljeni. Sistem vas je avtomatsko zaznal kot spam, saj pogodsto objavljate z različnimi e-poštnimi sporočili ter z imeni, kot so “Cepec admin” itd. Niti ene vaše objave še nismo izbrisali, pač pa sistem jo da na čakanje in nam v predogled in moramo ročno odobriti. Lepo prosim za strpnost. LP, Aleš