Search
Close this search box.

Na srečanju Pahorja s parlamentarnimi strankami dogovor o izpeljavi politično-strokovnega posveta o izhodni strategiji

Predsednik republike Borut Pahor se je na Brdu pri Kranju sestal s predsedniki parlamentarnih strank, na katerem so govorili o sodelovanju pri izhodu iz krize po epidemiji. Gora, kot se je izrazil po srečanju, niso premikali, so se pa strinjali, da marca pripravijo posvet s stroko, na katerem bodo iskali skupna stališča o strategiji po epidemiji.

Kot je po srečanju povedal Pahor, bodo na posvetu, ki bo v prvi polovici marca, iskali skupna temeljna stališča glede izhodne strategije, ki zadeva epidemijo covida-19 in uspešno prestrukturiranje najbolj aktualnih potreb v javnem zdravstvenem sistemu.

Za pripravo posveta bosta zadolžena s premierjem Janezom Janšo, nanj pa bodo povabljeni vsi predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin ter strokovna javnost.

Če se bo srečanje obrestovalo, lahko v prihodnje nekaj podobnega pripravijo tudi na temo okrevanja po epidemiji in predsedovanja Sveta EU. “To ni tako majhen izplen takega srečanja, kot ga že dolgo ni bilo. Ne bom rekel, da je danes premaknilo gore. Vendar pa je storjen pomemben korak, zavedajoč se, da smo skupaj močnejši,” je izpostavil.

Tokratno srečanje je izpolnilo njegova pričakovanja.Glede na zastrupljenost političnega ozračja je bila razprava na visoki ravni politične kulture, bila je vključujoča in spoštljiva, ne glede na to, da je na trenutke bila zelo polemična,” je ocenil.

Kot je povzel, je bilo na srečanju z vseh strani slišati, da sta zaupanje in sodelovanje dvosmerna cesta. Ni mogoče samo od drugih pričakovati, da ti bodo zaupali in razumeli tvoja stališča. Tudi ti se moraš biti pripravljen potruditi zaupati in sodelovati s tistim, ki ima drugačna politična stališča in razmišlja drugače. To je bistvo političnega dialoga in sodelovanja,” je še poudaril.

Janša je srečanje ocenil kot koristno, a težko reče, da je bilo tudi uspešno. Obžaluje, da je trajalo tako dolgo, da je prišlo do “vsaj nekoliko okrnjenega” srečanja predsednikov parlamentarnih strank.

Spomnil je, da je za vlado že skoraj leto dni mandata, pri čemer pa se je že od začetka poskušalo “zbrati sile za rušenje vlade“. Po neizglasovni konstruktivni nezaupnici so nastopili pogoji za dialog, ki je po njegovih besedah izostal v času, ko bi ga najbolj potrebovali.

V želji po večjem sodelovanju politike, so iz kabineta predsednika vlade opoziciji danes poslali sporazum o sodelovanju, ki je po Janševih besedah nekoliko okrnjena različica sporazuma, ponujenega maja lani, ki pa ga večji del opozicije ni podpisal. Janša tudi za tokratni sporazum ocenjuje, da je bolj malo možnosti, da bi ga podpisale vse parlamentarne stranke, si pa vseeno želi, da bi stranke, ki maja lani sporazuma niso podpisale, še enkrat pretehtale to možnost. To možnost so danes že izrecno zavrnili v SD, LMŠ in Levici.

Glede posveta, ki ga bosta skupaj s Pahorjem pripravila marca, je povedal, da bo vlada na njem predstavila načrt izhodne strategije, pri tem pa upa na večjo stopnjo soglasja, kot v najhujših časih epidemije, “ko je del radikalne opozicije nasprotoval vsem ukrepom”.

Odzivi drugih strank po današnjem sestanku so bili različni. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je povedal, da v SMC podpirajo dialog in sodelovanje, zato pozdravljajo pozitivne pobude za izmenjavo stališč.

Prvak NSi Matej Tonin je sestanek ocenil kot koristen, saj da “lahko pomembno prispeva k umirjanju strasti”. Po njegovih besedah je sestanek dokazal, da so kljub številnim težkim besedam sposobni sedeti za skupno mizo in se pogovarjati o ključnih dilemah.

Od predsednikov opozicijskih strank so se srečanja pri Pahorju udeležili prvaki SD, SAB, SNS in DeSUS.

Kot je po srečanju povedala predsednica SD Tanja Fajon, je danes izkoristila priložnost, da opozori na napake vlade. “Zato sem vse sodelujoče pozvala, da bi bila najboljša pot iz tega predčasne volitve. Naklonjenosti predlogu ni, bi bil pa to izhod za nek ‘reset’ v državi,” je dejala.

Predsednica SAB Alenka Bratušek se je srečanja, kot je dejala, udeležila, ker je Slovenija v krizi. Kljub temu pa v “iskrenost ponujene roke” predsednika vlade v SAB ne verjamejo.

Do preostalih opozicijskih strank je bil kritičen predsednik SNS Zmago Jelinčič. Ker se ne želijo pridružiti ponujenemu sporazumu, se po njegovih besedah postavlja vprašanje, ali “rušijo to državo, njeno integriteto in njeno prihodnost”.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec izjav po srečanju ni dajal.

Na srečanje pa ni bilo predstavnikov LMŠ in Levice, ki so možnost udeležbe zavrnili že ob samem povabilu. Šarec je danes ocenil, da je vlada “zavozila reševanje epidemije” covida-19, dodatno pa je spomnil na njeno komuniciranje in odnos do opozicije in medijev. Prepričan je, da vlada oziroma SDS s pozivom k sodelovanju iščeta pokritje za svoje početje. “Pri tem ne moremo sodelovati,” je dejal.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v izjavi ocenil, da premier Janša meče pesek v oči državljanom, s tem ko ponuja roko sodelovanja, ker ve, da je zanj prepozno. Ocenil je, da je prav Janša spodkopal temelje dialoga v družbi in dodal, da zato v Levici z njim ne mislijo sodelovati.

Pripravil Aleš Kocjan

Dogodki

Predsednik republike Borut Pahor se je na Brdu pri Kranju sestal s predsedniki parlamentarnih strank, na katerem so govorili o sodelovanju pri izhodu iz krize po epidemiji. Gora, kot se je izrazil po srečanju, niso premikali, so se pa strinjali, da marca pripravijo posvet s stroko, na katerem bodo iskali skupna stališča o strategiji po epidemiji.